fbpx

h 55218129

Velika Britanija će SAD-u izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi mu se sudilo za špijunažu, kaže Mike Pompeo.

Velika Britanija će Sjedinjenim Američkim Državama izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi mu se sudilo za špijunažu, objavio je u nedjelju ekvadorski dnevni list El Universo prenoseći izjavu američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

"Već smo uputili zahtjev i on će biti izručen SAD-u, gdje će mu se suditi", rekao je Pompeo.

"Ne mogu opširnije komentirati, ali moja vlada misli da je važno da se tog čovjeka koji je izložio svijet opasnosti i ugrozio američke vojnike sankcionira na sudu", dodao je državni sekretar koji je u subotu razgovarao s predsjednikom Leninom Morenom tokom posjete Ekvadoru.

Britanski državni ministar za Evropu i za Amerike Alan Duncan rekao je međutim, tokom posjete Ekvadoru prije sedam dana, da Assange neće biti izručen zemlji u kojoj mu prijeti smrtna kazna.

SAD je optužio Juliana Assangea za špijunažu i zatražio njegovo izručenje, prenosi Hina.

Slučaj Assange

Saslušanje u vezi s tim zahtjevom održat će se krajem februara 2020. u Velikoj Britaniji.

Američko savezno pravosuđe dopušta smrtnu kaznu za zločine za koje se može izreći smrtna kazna, pa tako i za špijunažu, navodi specijalizirana mrežna stranica Informativni centar za smrtnu kaznu.

Assange trenutno služi 50-sedmičnu kaznu zbog kršenja uvjeta kaucije, nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj na ispitivanje o navodnom silovanju.

Utemeljitelj WikiLeaksa te optužbe odbacuje i tvrdi da je suđenje u Švedskoj samo krinka za pokušaj da ga izruče SAD-u koji mu želi suditi po 18 tačaka jer je objavio više miliona tajnih dokumenata koji su pokazali način rada američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2