fbpx

1zajednike strajk

Ukoliko Savjet ministara BiH sutra ne održi sjednicu i ne usvoji Odluku o privremenom finsiranju, na osnovu koje će biti isplaćene plate za tekući mjesec, zaposleni u zajedničkim institucijama BiH najavljuju štrajk.

Sindikat zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH već je preduzeo mjere i aktivnosti za pokretanje štajka. Ako se ne održi sjednica Savjeta ministara i ne usvoji Odluka o privremenom finasiranju, upitne su isplate plata, naknada i doprinosa za više od dvadeset hiljada radnika. Iz Sindikata ističu da, za razliku od imenovanih i izabranih funkcionera, odnosno poslanika i ministara, oni na posao dolaze svaki dan i obavljaju svoje dužnosti. Pritom, javnost ima pogrešnu sliku i kada je riječ o iznosu njihovih plata.

Najniže plate u zajedničkim institucijama BiH imaju policijski službenici, njih nešto više od četiri hiljade, te oko deset hiljada pripadnka Oružanih snaga. Ukoliko Savjet ministara ne usvoji Odluku o privremenom finansiranju, bez mjesečnih primanja će ostati i porodice vojnika koji su u mirovnim misijama, a upitne su i intervencije i pomoć stanovništvu u slučaju nesreća i prirodnih katastrofa.

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić zaposlenima u zajedničkim institucijama BiH preporučuje da od onih koji radi ličnog interesa blokiraju rad institucija traže kupone za vitalni nacionalni interes. Sa tim kuponima, kaže Cenićeva, neka idu u banku da plate kredite, u market da kupe hranu te na šalter da plate struju i ostale komunalije.

Vitalni nacionalni interes, dodaje Cenićeva, treba da bude taj da svi zaposleni imaju plate od kojih mogu da žive i da se pokreću projekti koji će ojačati ekonomiju. HDZ, koji je u vlasti i danas na svim nivoima u BiH, vitalni interes Hrvata trebalo je da zaštiti štiteći mostarski „Aluminij“, a ne blokadom institucija, smatra Cenićeva i poručuje da svi koji blokiraju rad institucija blokiraju plate i pripadnicima svog naroda i svojim potencijalnim glasačima. 

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6