fbpx

2blam

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović demantovala je da je izjavila kako je BiH „podijeljena i pod kontrolom militantnog islama“ ali je odmah nakon toga Sarajevu poslala ništa manje direktnu poruku: „Došlo je vrijeme da se razmisli o odnosima Hrvatske i BiH“.

Kitarovićeva je boravila u službenoj posjeti Izraelu, a buru reakcija u Sarajevu izazvala je interperacija njene izjave koju je objavio Jelusalim post, u kojoj navodno tvrdi da je „militantni islam dominantan u određivanju stavova BiH“. Hrvatska predsjednica tvrdi da su to komentari novinara, da ona „želi što prije da vidi BiH u EU“.

Međutim, preko hrvatskih medija imala je direknu poruku političarima u BiH koji su kritikovali njenu navodnu izjavu. Nikog nije imenovala, ali se zna da su se na nju obrušili bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, dok su u Srpskoj i u Hercegovini ćutali.

– Žestoke reakcije koje upoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem. To je totalni nonsens. Došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima RH i BiH. Upravo suprotno; u posljednje vrijeme, nažalost, vidimo niz koraka koje BiH preduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresivni – rekla je ona, navodeći primjere poput optužbi za nelegalni rad hrvatskih obavještajaca i prijetnju tužbom zbog gradnje pelješkog mosta.

Ovo nije prvi put da se Grabar Kitarović našla u nezgodnoj situaciji. Prije nekoliko dana je za švajcarski SRF izjavila da hrvatska policija tuče migrante, da bi nakon toga njen kabinet saopštio da predsjednica nije tako rekla i da je izjava pogrešno interpretirana.

I prije nego što je Kolinda juče demantovala izjavu o BiH, politički analitičar Žarko Puhovski je za Srpskainfo izjavio da je slične stavove predsjednica iznosila i pred uključenim kamerama i mikrofonima, te da tu nema ništa novo. Puhovski smatra da se sada izraelska strana pobrinula da interni razgovor predsjednika izađe u javnost zbog osjetljivosti te zemlje prema islamskom ekstremizmu.

– Prema o onom što ja znam, nije istina to što je predsjednica navodno govorila o BiH, bar ne u onakvoj formulaciji. Istina je da se bošnjačka komponenta u BiH ponaša unitaristički, da se hrvatska manjinska zajednica, koliko god bila konstitutivna, našla u situaciji da se oslanja na Dodika kao svog predstavnika, jer su joj u Predsjedništvo BiH izabrali čovjeka koji ne odgovara većinskom političkom raposloženju Hrvata. Iz tih činjenica je izvučeno nešto što nije smjelo da izađe van. Međutim, takve iste stvari je gospođa predsjednica govorila i ranije. Ona je prigrabila ono što bih nazvao NATO histerijom od islama, pa onda i od Bošnjaka kao predstavnika islama u Evropi – kaže Puhovski.

Činjenica je da izjave Grabar Kitarovićeve o BiH dolaze u trenutku kada joj nije dobar rejting u susret predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, ali i nakon što je Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH spriječio zaključak kojim Komšić i Džaferović od Hrvatske traže da prekine gradnju pelješkog mosta. Puhovski smatra da Kolindine posljednje izjave nisu u vezi sa izborima „mada nije isključeno da ona misli da će time pridobiti desno kilo“. Što se tiče pelješkog mosta, on smatra da se radi o “lošem vicu“ jer BiH ni na koji način ne može da zaustavi Hrvatsku.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić takođe naglašava da izjave o ekstremizmu u BiH nisu prvi put izgovoreme od strane hrvatske predsjednice.

– Nema spora da su mnogi u islamskom ekstremizmu, koji posebno interesuje Tel Aviv, itekako regrutovani i da je taj fenomen u ratu uvezen u BiH. Ako uzmemo savremenu situaciju, vidjećemo da postoji mnogo nasljeđa kojeg SDA ne može da se oslobodi. To Kolinda odlično zna. Imate i drugu stranu ekstremizma u BiH; te nacionalističke podjele su se etablirale kroz Dejton i one sada stvaraju nove ekstremne stavove koji dovode u pitanje opstanak BiH – tvrdi Janjić za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, politički predstavnici većine Hrvata u BiH ćute na stavove iz Zagreba iz razloga što većina Hrvata ima podijeljenu svijest – jednim dijelom su dio BiH, dok istovremeno svi imaju hrvatski pasoš kao „opciju više u odnosu na ostale narode“ u trenucima kada rješavaju lične probleme.

Kada je riječ o izostaloj reakciji srpskih političkih predstavnika, Janjić podsjeća da se očekuje da reaguje samo Milorad Dodik „ali on neće reagovati jer mu taj trend odgovara“.

– Kada se govori o eketremizmu, u Republici Srpskoj to nikad nisu Srbi. To za sebe ne smatraju ni Hrvati. Tu smo na istoj strani s Hrvatskom i iz toga se gradi nova ideja: “Hajde da završimo posao”. Šta to znači – da svako uzme svoj dio i da izađe iz BiH. Dakle, to je priča u čiji se kontekst stavlju podaci o ekstremizmu – zaključuje Janjić.

Jović: Jesmo podijeljeni

Bivši hrvatski član Predsjednišvta BiH Ivo Miro Jović smara da BiH zaista jeste duboko podijeljeno društvo, a da razlozi za to nisu samo ratna dešavanja, nego i različita gledanja na budućnost uređenja BiH.

– Dva naroda se zalažu za jedakopravnost, na temeljima savremenih evropskih država, a treći bi da uvede građanski oblik upravljanja bez pariteta, konsenzusa i onoga što drži na okupu BiH. Problemi političkog Sarajeva upravo su u tome. Svi koji se zalažu navodno za BiH, a druge optužuju da su protiv, ruše ustavni poredak ove zemlje, propagirajući rušenje kantona i entiteta – ocjenjuje Jović za Srpskainfo.

Mogući razlozi “brige” za BiH

  • Uzvraćanje političkog udarca Sarajevu, prvenstveno SDA, za nedavni pokušaj zaustavljanja gradnje pelješkog mosta.
  • Pad rejtinga u Hrvatskoj, gdje je, prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja, porška Kolindi Grabar Kitarović pala na 42 odsto.
  • Nastavak ranije priče o opasnosti od islamskog ekestremizma u BiH i skretanja pažnje s bujanja proustaškog ekstremizma u Hrvatskoj. 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1