fbpx

4pljacka

Povećana je cijena električne energije za industrijske korisnike. Reagovali su privrednici širom Republike Srpske. Smatraju da ovaj čin nije opravdan, kao ni da detalji dobijeni u ugovorima nisu definisani u punom obliku.

Prema novom ugovoru, koji je Direkcija za snabdijevanje električnom energijom uputila na adrese privrednika u Republici Srpskoj, i koji "Elektroprivreda" treba da zaključi sa privrednicima, ključna stvar je povećanje cijene industrijske struje pojedinim proizvođačima. Kako saznajemo, riječ je o 200 kupaca, za čije potrebe će cijena električne energije biti povećana u prosjeku za 22 odsto.

Sporna tačka u dobijenom Ugovoru jeste član 5. po kome je predviđeno povećanje cijena električne energije od 1. septembra ove godine.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM. Novim Ugovorom, koji predlaže ERS, cijena za isporučenu aktivnu električnu energiju za višu tarifu iznosiće 0,0957 KM po kWh bez PDV-a, što znači da poskupljuje za 0,0041 KM što je oko pet odsto.

Međutim, cijena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh bez PDV-a.

Za novonastalu situaciju ne vide opravdanje ni u "Arselor Mitalu" iz Prijedora. 

"To je jedno veliko, neprijatno iznenađenje za sve ljude koji se bave privredom. Zato što što su obrisi ugovora koje smo dobili, prvo, nejasni, a drugo, same neke postavke povećanja cijena su totalno neprihvatljive za ljude iz privrede. Ovo zahtijevai da ljudi iz ERS zajedno sa Privrednom komorom sjednu i razgovaraju", rekao je Mladen Jelača, direktor "Arselor Mitala" iz Prijedora. 

ERS je saopštila i da zadržava pravo na promjenu cijene struje u skladu sa tržišnim uslovima, ali i da ako potrošač – firma promjeni snabdjevača, plati penale i to na način da će mu se „do tada isporučena aktivna električna energija obračunati i fakturisati po cijeni iz Ugovora po kWh, uvećanoj za devet odsto“. Plaćanje penala nije korektno, kažu iz poslovne zajednice. 

"Postoji dio kompanija čije će poslovanje povećavanjem ovih cijena biti ugroženo, s obzirom na to da imamo par kompanije koje imaju velike troškove. Ono što je takođe problem jesu neke stavke iz ugovora, a jedna od tih je i ova koju ste vi spomenuli, da u slučaju da promijenimo snabdjevača, treba da  retroaktivno platimo za svu električnu energiju 9 odsto. Mislim da to nisu tržišni i korektni prijedlozi od strane ERS-a, odnosno, to za nas nisu prijedlozi, nego, na neki način, pokušanje nametanja takvog rješenja", kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. 

Osim povećanja cijene industrijske struje, u predloženom Ugovoru nije definisan ni iznos vrsnog opterećenja, kao ni obračunska snaga kW, što su jedni od ključnih parametara, kažu privrednici. U najgorem položaju trenutno se nalaze mali privrednici koji nemaju svoje trafostanice, pa samim tim plaćaju najveću cijenu struje. Zbog toga, traže hitno reagovanje Privredne komore.

"Privrednoj komori Republike Srpske privrednici se već obraćaju, prvenstveno oni veliki, najveći potrošači električne energije i izuzetno negativno reaguju kada je riječ o novom ugovoru. Nije im ostavljen nikakav prostor za dogovor, samo su dobili konačne ugovore i to samo deset dana pred primjenu ugovora, što znači da nemaju dovoljno vremena da reaguju", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske. 

Da nova korekcija cijena električne energije privrednicima ne ide u korist, dokazuju i računi koje su nam dostavili iz bijeljinske ciglane „Drina“. Prema tim podacima, samo u periodu od maja 2016. do maja 2019. godine izdvajanja za električnu energiju povećana su za skoro  osam hiljada maraka, a samo od maja prošle godine, ta cijena je povećana za više od tri hiljade maraka.

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović na naše pozive nije odgovorao. Ono što je jasno, privredna zajednica se neće lako pomiriti sa novonastalom situacijom. Iz Privredne komore Srpske najavljuju već za sljedeću sedmicu hitan sastanak sa privrednicima koji su najviše pogođeni i očekuju da će se pronaći konkretna rješenja kako bi se djelovalo sistemski prema ERS-u i Vladi Srpske, kada je riječ o povećanju električne energije. 

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1