fbpx

5zeznuliih

ZENICA - Otišli smo da zaradimo, da dostojno prehranimo porodice, ali u Njemačkoj smo bili i gladni i žedni. U BiH se vraćamo prevareni, bez marke.

To su ispričali za "Dnevni avaz" Zeničani Muamer Muračević i Delmin Omeragić.

Firma iz Zagreba poslala ih je na rad u "obećanu zemlju". Radili su mjesec i po i za svoj posao nisu plaćeni.

Kako kažu Muračević i Omeragić, ostali su im dužni po 2.000 evra.

"Imamo još kolega koji su isto zaglavili ovako, ostali su im dužni više od 1.500 evra. Oko petnaestak ljudi je 'izvisilo' i dovedeni su na ivicu propasti iako su pošteno radili svoj posao. Ko zna koliko su naših građana na ovaj način prevarili",  rekao je Muračević.

Kad su htjeli da se vrate u Zenicu naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su, kako kažu, ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Kontaktirali su nekoliko puta vlasnika firme, ali jedinu informaciju koju su dobili jeste da je vlasnik, navodno, umro.

"To nam je rekao njegov sin, kao i da on nema veze s firmom, iako u Privrednom registru Hrvatske, sin stoji, pored oca vlasnika, kao jedini zastupnik. Rekli smo mu da nemamo novca da se vratimo. Više nam se nije javljao na pozive", rekao je Muračević.

Posudili su novac od jednog čovjeka iz Mrkonjić-Grada kojeg su upoznali u Njemačkoj kako bi kupili karte do Zagreba. Ni tu nije kraj njihovim mukama. Ponovo su se razočarali u Ambasadi BiH u Hrvatskoj kojoj su se obratili za pomoć.

Bez pomoći

"Ispričali smo šta nam se desilo, rekli da smo gladni i da nemamo novca da se vratimo u BiH. Rekli su nam da nam ne mogu pomoći i rekli su: 'Pokušajte stopirati do Zenice'", ispričao je Muračević, dodavši da su naišli na dobrog vozača koji im je dao karte na povjerenje.

U Ambasadi BiH u Hrvatskoj na upit "Avaza" o ovom slučaju rečeno je da će se provjeriti s otpravnikom poslova šta se tačno desilo i poslati Ministarstvu vanjskih poslova.

(Nezavisne) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31