fbpx

Clip 750x460

Iako se često govori o porastu priliva turista u našu zemlju, činjenica da pojedini gradovi i općine u BiH nemaju nijedan hotel govori koliko su turisti primorani tek prolaziti kroz pojedina mjesta, odnosno koliko ih je teško zadržati na tim lokacijama.

U oba entiteta u Bosni i Hercegovini registrovan je ukupno 421 hotel i sličan smještaj, od čega 342 hotela u Federaciji BiH te 79 hotela u Republici Srpskoj.

Travnik izgradio hotele

U Maglaju, gradu koji se prostire na gotovo 300 kvadratnih kilometara, s više od 23.000 stanovnika, nećete naći nijedan hotel. Ista situacija je i u Žepču s više od 30.000 stanovnika te Varešu s gotovo 9.000 stanovnika.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona hotele ili slične smještaje možete naći jedino u Goraždu, iako je i ova općina godinama nakon rata bila bez hotelskog smještaja. Općina Foča u FBiH, u sastavu Bosankopodrinjskog kantona, nema hotela, dok su u Foči u sastavu RS-a registrovana dva hotelska smještaja.

U Srednjobosanskom kantonu bez hotela su manje općine kao što su Dobretići ili Kreševo, dok najviše hotela imaju Fojnica i Tuzla.

Do prije tri godine o Travniku se govorilo da je “turistička Meka” bez ijednog hotela. Naime, u 2016. godini, u bogatom historijskom gradu na Lašvi, nekadašnjoj prijestolnici osmanskih vezira, nije postojao nijedan operativni hotelski objekt, a u gradu su bili na raspolaganju samo jedan motel i dva apartmanska smještaja. Situacija se promijenila proteklih godina te je sada u Travniku registrovano šest hotelskih i sličnih smještaja.

Sve općine u sastavu Unsko-sanskog kantona nude gostima hotele i sličan smještaj, a najviše ih je registrovanih u gradu Bihaću, dok tek jedan hotel ima Bosanska Krupa.

Na području Posavskog kantona po tri hotela imaju Odžak i Orašje, a općina Domaljevac-Šamac nema nijedan hotel.

U Tuzlanskom kantonu bez hotela su općine Doboj Istok, Kalesija, Sapna i Teočak.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviše hotela registrovano je u Sarajevu, i to 101 hotel. Jedino Općina Ilijaš u Kantonu Sarajevo nema hotel.

Zanimljivo je kako glavni grad na statističkim ljestvicama prati Čitluk sa čak 40 hotela, i to zahvaljujući blizini Međugorja koje godišnje posjeti više od milion turista.

S druge strane, atraktivna turistička lokacija Rama, gdje se nalazi Ramsko jezero koje posjećuju hiljade turista, nema registrovan nijedan hotel.

Kada je riječ o RS-u, ovaj entitet nema registrovane hotele u Bileći, Berkovićima, Bratuncu, Bosanskom Brodu, Bosanskoj Gradiški, Skender Vakufu, Kotor Varoši, Loparama, Milićima, Modriči, Bosanskom Novom i Sokocu, podaci su Zavoda za statistiku RS-a.

Najviše hotela na području RS-a imaju Banja Luka, Trebinje i Bijeljina.

Građani nude sobe, apartmane…

Ipak, iako se neki gradovi i mjesta u BiH ne mogu pohvaliti hotelskim smještajima, privatni smještaj možete naći u gotovo svim dijelovima zemlje. Nedostatak hotela građani su nadomjestili privatnim sobama, apartmanima, kućama ili vikendicama dostupnim putem gotovo svih internet stranica za iznajmljivanje smještaja.

Međutim, prema negativnim iskustvima stranih gostiju, mnogi hoteli u BiH su u očajnom stanju, zbog lošeg poslovanja i loše privatizacije ili zbog oronulog stanja nakon proteklog rata.

Sudeći prema statističkim podacima i recenzijama gostiju, nije teško zaključiti kako je gotovo nemoguće duže zadržati turiste u brojnim bh. gradovima kroz koje oni prolaze ili svraćaju na nekoliko sati u prolazu prema drugim odredištima.

Inače, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, od januara do jula 2019. godine turisti su u našoj zemlji ostvarili 906.788 posjeta i 1.878.023 noćenja, što je više za 11,1 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2