fbpx

masovno trovanje pasa u zavidovicima volonteri pronalazili leseve i kod skola

Stanovnici Zavidovića pokrenuli su peticiju kojom traže od gradonačelnika kažnjavanje nepoznatih osoba koje su otrovale veliki broj pasa na ovom području, zbog čega su ove životinje uginule u najvećim mukama.

Na Facebook stranici udruženja “Njuškice” iz Zavidovića objavljeni su snimci otrovanih pasa. Neki od njih su bili stari samo dva mjeseca. Otrov su stavljali u hranu pa i u hljeb koji su gladni psi jeli.

Pse u agoniji počeli su pronalaziti 26. septembra, a najveći broj leševa je bio u krugu Prve osnovne škole i vrtića. Mamce, tj. hranu s otrovom pronašli su i u Novom Naselju, kod autobuske stanice i hotela Kristal u Zavidovićima. Slučajeve su prijavili policiji. Do sada su otkrili 13 leševa pasa.

“Potpisnici peticije traže od gradonačelnika Zavidovića i drugih gradonačelnika gradova u BiH i ovlaštenih osoba prema mjestu počinjenja krivičnog djela, da u saradnji s policijom i tužilaštvom otkriju počinioca krivičnog djela te da se isti sankcioniše i bude primjer ostalim potencijalnim počiniocima, a na taj način prevenira nehumano postupanje sa životinjama koje je zakonski kažnjivo, a istovremeno nama na savjesti”, kazali su iz udruženja “Njuškice” koje radi na zbrinjavanju i udomljavanju pasa.

Izrazili su sumnju i da Općina Zavidovići želi likvidirati pse pod krinkom javnog poziva o uklanjanju i zbrinjavanju pasa lutalica na području ove općine, a u kojem se navodi kako se pod pojmom zbrinjavanja i uklanjanja pasa lutalica podrazumijeva adekvatan smještaj, potrebna oprema za čuvanje, hranjenje i zdravstvena njega pasa, veterinarsko-zdravstvena usluga i udomoljavanje. Pozvali su sve ljude da fotografišu šintore koji odvode pse s ulica i da ih pokušaju zaštititi.

“Uhvaćeni psi neće vidjeti sklonište, niti dom, nijedan nikad nije, jer psu nestane trag isti dan kada je uhvaćen”, kazali su volonteri.

Osudili su mučenje i ubijanje ovih živih bića, a u cilju sprečavanja zaraze i daljnjeg eventualnog trovanja ljudi i životinja, apelovali su da se ovaj problem shvati ozbiljno i da se javnost upozna o ovom aktuelnom problemu s kojim se bore udruženja za zaštitu životinja i pojedinci već duže vrijeme.

“Mučno i tužno je gledati uživo te slike i snimke patnje i ubistva nedužnih živih bića koja stradaju zbog pojedinaca koji s umišljajem ubijaju životinje ili se radi o bolesnim osobama (za šta je potrebno vještačenje u postupku) koje samostalno izvršavaju krivična djela ili po naredbi druge osobe. Ovakve osobe predstavljaju opasnost i za ljude i životinje te je potrebno da se kriminalni profil osobe i njena krivična djela osude što prije u cilju preveniranja daljnjih učinjenja krivičnih djela od istog ili drugog eventualnog počinioca ovog krivičnog djela”, istakli su.

masovno trovanje pasa u zavidovicima volonteri pronalazili leseve i kod skola 1

Peticiju je do sada potpisalo oko 100 osoba koje su poručile: “Zaustavite ubijanje životinja!

Klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5