fbpx

francisco franco madrid 1939 620x330

Španske vlasti premjestile su posmrtne ostatke diktatora generala Francisca Franca iz impozantnog mauzoleja u kojem su se nalazili 44 godine na jedno manje poznato groblje u predgrađu Madrida.

Vlada lijevog centra premijera Pedra Sancheza je, nakon dolaska na vlast u junu 2018. godine, pokrenula premještanje napomenuvši kako Franco ne smije biti u mauzoleju finansiranom javnim novcem te biti pokopan sa svojim žrtvama, s obzirom na to da su u mauzoleju ostaci obiju sukobljenih strana u španskom građanskom ratu, prenosi Hina.

Francovi ostaci premješteni su 16 dana prije parlamentarnih izbora u Španiji na kojima bi, prema anketama, vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla osvojiti najviše glasova ali ne dovoljno za samostalno sastavljanje vlade.

Kako je ranije objavila Anadolija, radove na ekshumaciji uživo prenose španski televizijski kanali i sajtovi.

Francov kovčeg izvučen je ispod mramornih ploča i dvije tone granita u mauzoleju “Dolina palih”. Nakon toga je unesen u automobil posmrtne pomoći, pa prebačen u helikopter. „Živjela Španija! Živjela!“, uzviknuli su članovi njegove porodice nakon što su kovčeg unijeli u automobil.

Helikopterom je prevezen na javno groblje Mingorrubio u mjestu El Pardo, predgrađe udaljeno 14 kilometara od Madrida. Na tamošnjem groblju je 1988. godine pokopana Francova supruga Carmen.

Kovčeg je položen bez državnih i vojnih počasti. Ispred groblja je demonstriralo nekoliko stotina osoba sa španskim zastavama, uključujući i one sa simbolom Francovog režima.

„Osjećam veliku ljutnju jer se koristi tako kukavička stvar, kao što je ekshumacija trupla, u cilju propagande i političke reklame uoči izbora. S ciljem dobivanja glasova“, rekao je najstariji unuk Francis Franco.

On je prethodnih mjeseci nastojao na sudu osporiti premještanje, ali španski parlament i Vrhovni sud odobrili su nastavak procesa. Trošak premještanja vlada je procijenila na 63.000 eura.

Franco je sahranjen 1975. u “Dolini palih”, za koju je naložio da se izgradi 50 kilometara sjeverozapadno od Madrida i iznad koje se uzdiže krst viši od 40 metara s orlom kao simbolom frankizma.

Mauzolej mnogi vide kao relikviju španske diktatorske prošlosti.

Franco je vladao Španijom od 1939. do 1975, preuzevši vlast nakon trogodišnjeg građanskog rata, koji mu je pomogao da počne proces protiv španske demokratske vlade.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2