fbpx

valentin inzko ajb 6618 0

Valentin Inzko je rekao kako vjeruje da će povećan interes SAD-a imati pozitivan učinak na stanje u regiji.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko rekao je u četvrtak kako raste zanimanje SAD za stanje u jugoistočnoj Evropi uključujući tu i BiH te kako vjeruje da će to imati pozitivan učinak na stanje u regiji, prenio je portal Dnevnog avaza.

"Drago mi je da, pored mase drugih golemih problema u svijetu, kao što su Bliski istok, Afganistan i druga velika žarišta, osjećam da američki interes i angažman za jugoistok Evrope raste", izjavio je Inzko.

Austrijski diplomat, koji je gotovo već desetljeće na poziciji visokog predstavnika za BiH, u posjeti je SAD-u gdje bi naredne sedmice pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda trebao predstaviti redovni šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH.

Sadržaj izvještaja još nije objavljen, ali izvjesno je kako će u njemu biti istaknut problem proistekao iz činjenice da BiH zbog međustranačkih sporova već punu godinu dana nema novu vlast kao i da stabilnosti zemlje nastavlja prijetiti secesionistička retorika koja dolazi iz Republike Srpske. BiH nije dobila novo Vijeće ministara od oktobra 2018., jer se vodeća bošnjačka i srpska stranka ne mogu usaglasiti hoće li nova vlast provoditi reforme nužne za približavanje zemlje članstvu u NATO-u.

Pojačan angažman u regiji

Iz Banje Luke su u New York odlučili poslati svoju ocjenu stanja u BiH, u kojoj su krivnju za neuspostavu vlasti prebacili na Stranku demokratske akcije (SDA), a Inzka napali konstatacijom kako on u rukama i dalje drži "diktatorske ovlasti". Izvještaj koji vlada RS samoinicijativno šalje Ujedinjenim narodima već godinama niko zapravo ne čita i njihova je jedina svrha poslužiti za unutrašnju političku upotrebu, prenosi Hina.

Inzko se, prije podnošenja svog izvještaja u Washingtonu, sastao s zvaničnicima američke administracije zaduženim za Balkan, uključujući specijalnog izaslanika State Departmenta za regiju Matthewa Palmera, kojeg je Inzko opisao kao "iznimnog poznavatelja stanja" čija je prva saradnica donedavna ambasadorica SAD-a u Sarajevu.

"Ne treba zaboraviti ni ulogu bivše ambasadorice u BiH Maureen Cormack koja također odlično poznaje situaciju u tom dijelu Evrope, a  i visokopozicionirani pomoćnik državnog sekretara za vanjsku politiku je Philip Reeker, bivši direktor za Balkan i ambasador u Makedoniji. Ova koncentracija ekspertize i pojačan angažman u regiji od Sjeverne Makedonije do Bosne i Hercegovine su, rekao bih, dodatni i novi elementi u usporedbi s ranijim razdobljem", rekao je Inzko.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2