fbpx

w 55588376

Na dan kada je Velika Britanija trebala napustiti EU, i Boris Johnson i Jeremy Corbyn počeli su kampanju za prijevremene izbore.

Čelnik britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn počeo je u četvrtak izbornu kampanju obećanjem da će raditi na preobrazbi političkog sustava koji pogoduje povlaštenima, a kojim, prema njegovim riječima, upravlja povlaštena elita utajivača poreza, milijardera i loših poslodavaca, javlja Hina pozivajući se na Reuters. 

Upravo na dan kada je Velika Britanija trebala napustiti Europsku uniju i konzervativni premijer Boris Johnson i njegovi glavni protukandidat, laburist Jeremy Corbyn, počeli su kampanju za prijevremene izbore 12. prosinca predstavljajući potpuno oprečne vizije o tome kako bi trebalo izgledati peto po snazi gospodarstvo svijeta.

"Izbori su prilika koja se ukaže jednom u generaciji da zbacimo korumpiranu elitu koja profitira na radu eksploatiranih radnika, laže javnosti i onečišćuje okoliš", poručio je Corbyn u oštrom napadu na zapadni kapitalistički sustav. 

"Ovi su izbori jedinstvena prilika za generaciju da promijeni zemlju", rekao je 70-godišnji Corbyn u poruci koju je objavila njegova stranka.

Po dva puta na referendumu i izborima u pet godina

Corbyn je nabrojao istaknute milijardere kao što su zemljoposjednik Hugh Grosvenor, vlasnik Sport Directa Mike Ashely, direktor tvrtke Ineos Jim Ratcliffe, upravitelj hedge fonda Crispin Odey i medijski tajkun Rupert Murdoch kao predstavnike britanskog nepoštenog sustava.

Predložio je nacionaliziranje željeznice, pošte i vodoprivrede te mnogo veće poreze za bankare koji su London učinili istaknutom svjetskom financijskom prijestolnicom. 

Kampanja za izbore u Velikoj Britaniji prva je koja će se održati u prosincu i bit će jedna od najtežih. Brexit je zamorio, ali i razbjesnio birače te nagrizao njihovu odanost dvjema glavnim političkim strankama.

U pet godina održana su dva povijesna referenduma, o neovisnosti Škotske 2014. i izlasku Velike Britanije iz Europske unije 2016. godine, zatim parlamentarni izbori  2015. i 2017. i svi su ti izlasci građana na glasačka mjesta dali neočekivane rezultate i izazvali krize, piše agencija Reuters.

Premijer Johnson, koji nije uspio u svojem naumu da izvede zemlju iz EU-a 31. listopada, smatra izbore prilikom da konačno i provede Brexit te će u kampanji optuživati Corbyna da ugrožava budućnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Johnson insistira na Brexitu

Johnson tvrdi da je plan laburista za održavanjem drugog referenduma o Brexitu, kao i moguća spremnost laburista da podrže novi referendum o škotskoj neovisnosti, put koji vodi raspadu Velike Britanije.

"Danas je trebao biti dan na koji bi se proveo Brexit i mi konačno napustili EU. Unatoč velikom novom sporazumu koji sam dogovorio s EU-om, Jeremy Corbyn odbio je dopustiti da se to dogodi inzistirajući na više oklijevanja, više odgađanja i više nesigurnosti za obitelji i poslovanje", rekao je Johnson u ranije pripremljenoj poruci.

U svojoj kampanji Johnson će inzistirati na tome da Brexit treba provesti kako bi se zemlja mogla fokusirati na ulaganja u javne službe. 

Konzervativci su u prednosti pred laburistima za 10 posto, prema anketama provedenim u listopadu. 

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4