fbpx

765 430 821e9519be753025e5ad6ac1dc38a17c

Nakon što im je ove godine otplaćeno oko 220 miliona KM za gradnju Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, vlasnici firmi iz Integral grupe Slobodan i Slavica Stanković odlučili su da naplate i uređenje parkinga koji su nezakonito izgradili uz kompleks Vlade, za šta od Grada Banjaluka traže više od pola miliona, saznaje portal CAPITAL.

Naime, firma „Integra Inženjering“ Banjaluka, koja je u vlasništvu Slavice Stanković, tužila je Grad Banjaluku zbog parkinga koji su izgradili uz Administrativni centar Vlade, a koji Grad naplaćuje.

Stankovići za izgradnju i uređenje parking prostora i parcela u zoni Trga Republike Srpske, odnosno parkinga ispred Radio-televizije RS i ulice Kralja Petra I Karađorđevića br. 92-98 potražuju 520.402 KM.

U Gradskoj upravi Banjaluka su tužbeni zahtjev „Integre“ osporili u cjelosti.

U odgovoru na tužbu naveli su da je „Integra“ izvršila uređenje parcela na kojim nije upisana ni sa kakvim stvarnim pravom.

„Uređenje se ogleda u izgradnji parkinga, koji je izgrađen bez pravnog osnova, a koji je služio kao javni parking, kako vlasnicima poslovnih i stambenih prostora, čiji je investitor bila „Integra“, tako i ostalim korisnicima, pa i samoj „Integri inženjering“, naveli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je u vrijeme izgradnje navedenog parkinga to bilo u interesu investitora koji ga je koristio za potrebe obavljanja svoje poslovne djelatnosti. U Gradskoj upravi ističu da je na predmetnim parcelama Planskim dokumentima bio predviđen javni parking.

„To što je Grad Banjaluka nakon izvjesnog vremena, odnosno nakon više od pet godina, uveo naplatu za pakiranje na tom javnom parkingu nije dovelo do osiromašenja, niti oštećenja tužioca“, naveli su u Gradskoj upravi.

Podsjetili su da su komunalno-inspekcijskim nadzorom u junu 2015. godine utvrdili da je „Integra inžinjering“ na javnoj zelenoj površini i parkingu na Trgu Republike Srpske postavila stubove s lancima, rampe, metalne ograde, kiosk, samostojeći putokaz, za šta nije imala odobrenje.

„Komunalni policajac naložio je uklanjanje protivpravno postavljenih predmeta. Do tada je „Integra“ postupala na način kao da se radi o njenoj imovini, odnosno parkingu, a ne o nekretnini čiji je vlasnik Grad i čija namjena je javna“, istaknuto je u odgovoru Gradske uprave na tužbu „Integre“.

Iz firme „Integra inženjering“ su na pitanja CAPITAL-a o sporu sa Gradom Banjaluka kratko odgovorili da “u svim predmetima koji se vode pred nadležnim sudovima privredno društvo “Integra inženjering” koristi svoja zakonska prava, štiti interes kompanije te će poštovati odluke nadležnih sudova”.

Podsjećamo, „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića, muža Slavice Stanković, izgradio je Administrativni centar Vlade za šta je naplatio ukupno 219,5 miliona KM, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Građani Srpske konačno otplatili luksuznu zgradu Vlade“.

“Plaćanje posljednje rate otplate za poslovnu zgradu završeno je zaključno sa aprilom 2019. godine, a za stambeno-poslovnu zgradu otplaćeno je zaključno sa januarom ove godine”, potvrdili su u Ministarstvu finansija RS.

Pored dvije zgrade za Vladu, Stankovići su izgradili i poslovnu zgradu „Integra“ u kojoj su prostor kupile ili iznajmile mnogobrojne institucije Srpske, od „Šuma RS“, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Inspektorata RS… Uz ovu zgradu je izgrađena i zgrada RTRS-a.

(Capital)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5