fbpx

765 430 93d331367dccb4d1cd1ffd80105fa928

Građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije putovaće preko granica te tri zemlje samo s ličnom kartom, dogovoreno je na dvodnevnom samitu čelnika tri zapadnobalkanske države u nedjelju u makedonskom Ohridu, a inicijativa čiji je cilj sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala nazvana je "mali Šengen".

Čelnici zemalja zapadnog Balkana raspravljali su u nedjelju o konkretnim koracima podsticanja zajedničkog projekta regionalnog tržišta, nedugo nakon što je Evropska unija odbila otvoriti pregovore o pristupanju EU-u sa Skopljem i s Tiranom.

Za uspostavu "malog Šengena" neophodno je da se donese niz mjera, propisa i zakona kako bi se ostvarile ideje koje su u Ohridu predstavili srpski predsjednik Aleksandar Vučić, makedonski premijer Zoran Zaev i albanski šef Vlade Edi Rama.

Zaev je novinarima objasnio kako akcioni plan predviđa cjelodnevni rad granica i kretanje samo s ličnom kartom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, omogućavanje uslova poput brzih voznih trakova za kamione na graničnim prelazima, te mjere za uzajamno priznavanje svih dokumenata za hranu i veterinu, u cilju mobilnosti robe, ljudi, kapitala usluga, te svega što "znače četiri temeljne evropske slobode".

On je rekao da je razrađen "konkretan plan" kako da se uzajamno priznaju diplome između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, tako da "domaći i inostranih ulagači imaju kompletnu sliku" o kadrovskoj strukturi u regiji.

Nove perspektive

"To će otvoriti nove perspektive i novo poglavlje za region. Mislim da će svi prigrliti ovu inicijativu jer upravo ona nas čini većim faktorom pred evropskim zemljama”, ocijenio je Zaev.

Vučić je novinarima rekao da u tim dogovorima i inicijativi nema pandana nekadašnjoj Jugoslaviji, te da će se "za manje od dvije godine vidjeti znatan postotak rasta investicija u sve tri zemlje", jer  će "zajednički kreirati novi ambijent".

"Nema tu nikakvih 'Jugoslavija', već samo boljeg života za sve naše građane, da se lakše kreću, lakše žive, i da imamo ozračje normalnosti, a ne sukoba i mržnje", rekao je Vučić.

On očekuje da će već do kraja ove godine građanima Srbije i Albanije biti omogućeno putovanje u oba smjera samo uz ličnu kartu.

Rama je sugerisao kako bi u "mali Šengen" "trebalo uključiti i Kosovo, na ravnopravan način i na legalnim osnovama".

On očekuje da Kosovo na sljedećem sastanku u Draču bude predstavljeno kao i ostale države regije.

BiH, Crna Gora i Kosovo preferiraju Europsku uniju u odnosu na "mali Šengen"

Dogovor Vučića, Zaeva i Rame ne dijele u potpunosti druga dva učesnika skupa u Ohridu - predsjedajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, te ministrica privrede Crne Gore Dragica Sekulić, a - sudeći po prvim reagovanjima - ni politički čelnici u Prištini.

Prema izvještajima beogradskih medija iz Ohrida, Zvizdić je naglasio kako u BiH nema konsenzusa ili konačnog stajališta o inicijativi "mali Šengen", iako je načelno opredijeljena za jačanje saradnje u regiji.

Zvizdić je istakao da "primaran fokus BiH ostaju evropske integracije", te da će "BiH konačno stajalište donijeti u skladu sa svojim procedurama i "poslije ozbiljne analize" u institucijama, poslovnoj zajednici i među stručnjacima "iz oblasti koje inicijativa tretira".

Predsjedajući Savjeta ministara BiH je primijetio da, ako je dio inicijative brisanje granica, onda je - sa stajališta BiH - nemoguće brisanje granica koje prethodno nisu potpuno definirane.

Sekulić je izjavila da njena zemlja svaku inicijativu mjeri kroz dva stajališta, da li ubrzava put Crne Gore ka Evropskoj uniji, te koje koristi donosi crnogorskim građanima i gospodarstvu.

I Zvizdić i Sekulić su, odgovarajući na pitanje novinara da li je "mali Šengen" alternativa evrointegracijama, naglasili da za njihove zemlje "nema alternative" evropskim integracijama.

Nova Jugoslavija?

Vučić i Rama odlučno su negirali da se ohridskom inicijativom želi zamijeniti evroperspektiva zemalja regije.

S druge strane, uprkos Raminoj ideji da se na sljedećem skupu inicijativi "mali Šengen" pridruži i samoproglašeno Kosovo, prve poruke iz Prištine nisu blagonaklone.

Vođa Demokratskog saveza Kosova (LDK) i budući koalicijski partner u kosovskoj vladi Isa Mustafa usprotivio se "mini Šengenu", ocijenivši da takve inicijative "udaljavaju zemlje zapadnog Balkana od evropskih integracija" i stavljaju ih pod okrilje Evroazije kojom dominira Rusija, prenose prištinski mediji.

"To su manevri Srbije da Evropskoj uniji nametne obveze za normaliziranje odnosa s Kosovom i priznavanje nezavisnosti Kosova. Možda premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije imaju jasnu predstavu gde su interesi njihovih zemalja, ali to za Kosovo nije", navodi portal Kosovo Online Mustafu.

"Na prvi pogled djeluje atraktivno, ali u osnovi vode u novu Jugoslaviju - s Albanijom, a bez Hrvatske i Slovenije. To su ideje koje mi nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati ni na vlasti ni u opoziciji. Baš kao što ne podržavamo promjenu državnih granica Kosova", istakao je Mustafa.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5