fbpx

765 430 d93dd50e7bf1fdc989f3ad5658fab74d

Imenovanje direktora državne Agencije za istrage i zaštitu, moglo bi da se nađe na narednoj sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine – koja još nije zakazana.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić, predložio je Savjetu ministara Pericu Stanića – najbolje rangiranog od trojice kandidata koji su dobili zeleno svjetlo parlamentarnog Nezavisnog odbora, javlja BHRT.

Ipak, pojavila se nova prepreka - svi kandidati ispunjavaju uslove za penziju. Postoji nekoliko verzija- za rasplet ove problematike.

Ako se ta tačka nađe na dnevnom redu, ministri imaju opciju da glasaju za Mektićev prijedlog ili da ga odbace. Iz HDZ-a BiH već je stigla najava da će, u sadašnjem sazivu i aktuelnim političkim okolnostima, izostati podška ministara iz te stranke.

– Nema nikakve mogućnosti da se ta aktivnost odvija u Savjetu ministara uz prisustvo predstavnika HDZ-a. To sam mislim vama rekao i zadnji put, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

U tom slučaju, Perica Stanić, koji je blizak SDS-ovim strukturama, ne bi mogao da dobije još jedan mandat, jer je za odluku potreban najmаnje po jedan glas ministara iz konstitutivnih naroda.

Procedura za izbor direktora SIPA-e specifična je od početka.

Iako ti podaci nisu traženi konkursom, na adresu Nezavisnog odbora stigla je anonimna prijava da barem jedan od kandidata ispunjava uslove za penziju. Ispostavilo se da u penziju mogu sva trojica – Perica Stanić, Darko Ćulum i Žarko Laketa.

Te podatke Nezavisni odbor proslijedio je Savjetu ministara. Blokade, u ovom slučaju, neće biti, poručuje ministar, Mirko Šarović, a potvrđuje i predsjedavajući, Denis Zvizdić.

– Mislim da će biti vjerovatno na neki način usporenija dinamika rada i sastajanje Savjeta ministara, ali praktično je nemoguće da dođe do potpune blokade rada Savjeta, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Novi saziv Savjeta ministara, ako i kada bude formiran, dočekao bi isti zadatak. Iako lider HDZ-a tvrdi drugačije, u poslaničkim krugovima se spekuliše da bi čak i SNSD-ovi ministri mogli da podrže Pericu Stanića.

Čeka se i rasplet priče o odlasku u penziju. Ukoliko bi to prošlo, konkurs bi morao biti ponovljen, jer na rang listi ne bi ostao nijedan prihvatljiv kandiidat. Dok se to pitanje ne riješi, iako mu je istekao mandat, Perica Stanić ostaje na čelu SIPA-e.

– Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu ostaje u punom kapacitetu direktor. Imate odredbe ZUP-a, izmjene, po kojim on praktično ne bi smio da napusti dužnost, tvrdi Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PSBiH.

Direktor SIPA-e mogao je da traži da bude razriješen, a mogao je i da bude smijenjen, ali samo tokom mandata. Perici Staniću mandat je istekao petog novembra.

(Fokus)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4