fbpx

spektakularno bjekstvo demonstranata koje je opkolila policija u hong kongu hong kong bekstvo ap 5dd2d3bc4cf82

Desetine hongkonških demonstranata koje je policija opkolila u kampusu Univerziteta, uspjele su da danas pobjegnu pošto je pao mrak, dok Peking prijeti da će "riješiti političku krizu" na toj svojoj autonomnoj teritoriji na jugu.

Pod opasdom policije koja je opkolila Politehnički univerzitet, bastion petomjesečnog protesta, demonstranti su preko mosta sišli na ulicu odakle su ih odvezli njihovi saradnici na motociklima.

Policija prijeti da će upotrebiti "bojevu municiju" protiv "smrtonosnog oružja" radikalnih demonstranata koji su na policajce bacali cigle i "molotovljeve koktele".

Zasad se ne zna koliko je demonstranata ostalo u kampusu.

Nemiri u toj bivšoj britanskoj koloniji prešli su prošle sedmice u mnogo radikalniju i nasilniju fazu, što je dovelo do zatvaranja škola.

Izvršna vlast Hongkonga koja djeluje u skladu s Pekingom, odbila je da prihvati zahtjeve demonstranata: opšte biračko pravo u mega-gradu od 7,5 miliona ljudi i istragu policijskog nasilja.

Kina je više puta upozoravala da neće tolerisati nepoštovanje vlasti, a sve je veća zabrinutost zbog mogućnosti direktne intervencije kineskih snaga za okončanje krize.

Kineski vojnici, koji su u Hong Kongu od 1997. godine, kada je pekinška vlast preuzela taj grad i okolinu, prošlog vikenda su izašli iz kasarni, i to samo da bi uklanjali barikade demonstranata.

Izuzetno rijetka pojava vojnika na ulicama, mada u civilnoj odjeći, podstakla je hipotezu da predstoji vojna intervencija.

Ambasador Kine u Velikoj Britaniji podstakao je danas tu opciju rekavši da "Vlada Hong Konga čini sve što je moguće da povrati kontrolu nad situacijom...ali ako ona sasvim izmakne kontroli, centralna vlast sigurno neće mirno sjedeti, imamo i odlučnost i moć da okončamo nemire".

Policija je danas uhapsila desetine demonstranata kod kampusa, a neke i tukla.

"Osim izlaska i predaje, ne vidim drugu opciju za njih", rekao je nekoliko sati prije današnjeg spektakularnog bjekstva demonstranata Šek Hau-jip, policijski komandant.

Policija je stanje u kampusu nazvala "neredom" što je naziv krivičnog djela kažnjivog s 10 godina zatvora.

Protest se prošlog ponedjeljka proširio Hong Kongom po novoj strategiji pod nazivom "Cvjetajte svuda" koja se sastoji od mnoštva blokada, sukoba, vandalizma - kako bi se do maksimuma razvukle snage policije.

Rezultat je pet dana skoro potpune blokade javnog prijevoza, a škole ni danas nisu otvorene.

Novu fazu je obilježilo pogoršanje nasilja na obje strane, što pokazuju i slike policajca u nedjelju ranjenog strijelom koju je ispalio demonstrant kod sada opsjednutog kampusa.

Policija je saopštila da je danas kod kampusa ispalila tri metka, rekavši da niko nije ranjen i da je službeno oružje bilo upotrebljeno u izolovanim slučajevima, bez namjere da se neko ubije.

Grupama demonstranata koji su na nju bacali cigle i "molotovljeve koktele", policija je odgovorila suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima.

Jedna 19-godišnja djevojka koja krije ime, za AFP je govorila o očajanju demonstranata opkoljenih u kampusu: "Neki plaču, neki su gnjevni (...) jer nema izlaza, jer više nije moguće napustiti kampus", rekla je ona.

Nekoliko stotina metara od univerziteta, policija je ispalila suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su i tamo podigli barikade, iza leđa policijske opsade kampusa.

Uprkos svemu, demonstranti u Hong Kongu namjeravaju da nastave blokade kako bi "zadavili ekonomiju" jednog od glavnih finansijskih centara planete, koji je već u recesiji.

U simboličnoj pobjedi za demonstrante, Vrhovni sud je danas presudio da je neustavna odluka vlade da građanima zabrani nošenje maski preko lica.

Predsjednik Kine Si Đinping je prošle sedmice uputio svoje dosad najjasnije upozorenje, rekavši da sukob u Hon Kongu ugrožava "Princip jedna zemlja-dva sistema" koji je omogućio da Velika Britanija 1997. godine Hong Kong preda Kini.

Portparol Ministra odbrane Kine, Vu Ćian rekao je danas da je "okončanje nasilja i vraćanje reda najhitniji zadatak u Hong Kongu".

 

(Vijesti.ba / Beta)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4