fbpx

Slovenska policija

Slovenka policija je u blizini Krškog razoružala više osoba, pripadnika tzv. Štajerske straže, kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, koji su posljednjih sedmica vikendom patrolirali dijelovima granice s Hrvatskom, tražeći ilegalne migrante.

Kako je izvijestila televizija POP-TV, to se dogodilo u jutarnjim satima, kad su članovi te grupe imali okupljanje u lovačkom domu Planina kod sela Pobočje, prenosi Tanjug.

Ovu vijest je za medije potvrdio i Anton Štubljar iz Policijske uprave Novo Mesto, zadužene za taj sektor granice, prenosi Hina.

"Policija je primijetila naoružanu grupu osoba, maskirno obučenih. Za 41 osobu izvršena je provjera identiteta, a od sedmerice je oduzeto oružje, odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje, već replike, pa su upućene na analizu", kazao je Štubljar.

Nezakonite aktivnosti
Ako se utvrdi da je riječ o pravom oružju, te kako se radi o prekršaju, policija kaže kako namjerava podnijeti optužni prijedlog protiv tih osoba.

Nezakonite aktivnosti Štajerske straže slovenska Vlada želi obuzdati promjenom nekih zakona, kako bi se zabranilo nošenje uniformi koje podsjećaju na vojne ili policijske, a isto tako i nošenje oružja u blizini granice, jer su to ovlaštenja koja pripadaju samo policiji i vojsci.

Nedavno je o kontroverznim "seoskim stražama", za koje neki smatraju da su paravojne organizacije, održan sastanak Vladinog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Također, Vlada Slovenije je najavila zakonske promjene kako bi se djelovanje i aktivnost tih formacija obuzdalo i dovelo u zakonske okvire.

Agencije

Aljazeera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4