fbpx

ujguri

Demonstranti i policija sukobili su se u Hong Kongu na skupu podrške kineskim Ujgurima.

Pozivajući se na AP, Beta prenosi kako je policija uhapsila dva demonstranta koji su pokušali da spale kinesku zastavu na skupu na kojem je bilo nekoliko stotina ljudi.

Neki demonstranti držali su transparente ukrašene plavo-bijelom zastavom separatističkog pokreta u Xinjiangu, teritoriji na sjeverozapadu Kine.

Kina se našla na udaru optužbi da sprovodi masovnu represiju nad Ujgurima i drugim, većinski muslimanskim manjinama u Xinjiangu, a prema izvještajima, u kampovima koji su nalik zatvorima drži više od milion ljudi.

Kineske diplomate tvrde da Peking ne drži političke zatvorenike i insistiraju da ti kampovi pružaju ljudima profesionalno obrazovanje.
Agencija navodi kako je okupljanjima u znak podrške Ujgurima prethodila velika bura koju je u kineskoj javnosti izazvao fudbaler Arsenala Mesut Ozil, kada je na društvenim mrežama kritikovao kinesku politiku prema toj muslimanskoj manjini.

U Hong Kongu već sedmi mjesec traju masovni prodemokratski protesti koji su prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda garantovanih 1997. godine kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Demonstranti, koji se često sukobe sa snagama sigurnosti, traže ostavku čelnice Hong Konga Carrie Lam, što ona odbija.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2