fbpx

Distrikt

Tužilaštvo BiH, podiglo je optužnice protiv devet lica iz Brčkog koji se terete za ratne zločine na tom području. 

Optužnica je podignuta protiv Admira Rizvanovića, Smajila Omerovića, Jasmina Huskanovića, Kemala Hindića, Martina Frančeševića, Ramiza Pljakića, Ive Anđelovića, Hazima Fazlovića i Bahrije Fazlovića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Rizvanović, Omerović i Huskanović se terete da su kao pripadnici Armije BiH za vrijeme rata postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje regulišu postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata.

Optužnica ih tereti da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište iz zasjede zarobili 11 pripadnika Vojske RS, koje su potom mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne pvrede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga ubili vatrenim i hladnim oružjem.

Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović optuženi su da su u svojstvu komandanata  znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili da preduzmu neophodne i razumne mjere kako bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin.

Optuženima se na teret stavlja krivično djelo zločin protiv ratnih zarobljenika.

Agencije

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5