fbpx

Kanton SA

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) zakazana je za 8. januar, ali još se na zna gdje je pečat i koji je kolegij legalan - novi ili stari.

Podsjećamo, krajem decembra prošle godine, a nakon burne sjednice Skupštine KS, na kojoj je izabrana nova većina koju predvodi SDA i koja je odmah krenula u reorganizaciju Kantona Sarajevo, nestao je pečat. Jedni tvrde da je otuđen, a drugi da je u Skupštini KS. O svemu ovome objaviješteni su i policija KS i Tužilaštvo ovog kantona, ali pečata i dalje nema. Što se tiče kolegija, nepoznato je koji je legalan - onaj nakon što je Elmedin Konaković funkciju predsjedavajućeg prepustio Danijeli Kristić iz njegove partije Narod i pravda ili onaj koji predvodi Mirza Čelik iz SDA, a u kojem je član kolegija i Smilja Viteškić, takođe iz SDA. Na zakazanoj sjednici na dnevnom redu bi trebalo da bude i rebalans budžeta za 2019. godinu, ali i odluka o privremenom finansiranju KS u naredna tri mjeseca, kao i privremeno finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Zavoda za zapošljavanje KS.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini KS, za "Nezavisne" kaže da je činjenica da je pečat nestao.

"Javnost zna gdje je pečat, jer je bivši predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković rekao da ga je on 'zarobio'", rekao je Marić, a na pitanje ko je legalan kaže da ni premijeru KS Edinu Forti nije jasno ko je predsjedavajući. Dodaje da je potpuno neizvjesno šta će se desiti u srijedu, jer nema pečata niti se znak ko će voditi sjednicu.

"Činjenica jeste da zakon FBiH koji se primjenjuje u članku 367 kaže da ko protupravno oduzme, sakrije ili uništi, ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, spis ili ispravu institucije u FBiH, kazniće se zatvorom u trajanju do tri godine", ističe Marić. Kaže da je, koliko je upoznat, Amira Šetkić, sekretarka Skupštine KS, izvijestila MUP KS o nestanku pečata, kao i Tužilaštvo.

Istakao je da nova većina u Skupštini (SDA, DF, SBB i BOSS) ne planiraju ni na kakav način oštetiti građane, te da će SBB, ukoliko dođe do sjednice, glasati za rebalans budžeta, ali i za privremeno finansiranje, pa čak, kako je rekao, i za budžet Vlade Edina Forte, ali bez amandmana u tekstu kakav i jeste.

S druge strane, Krstićeva uvjerava da će ona predsjedavati sjednicom, jer je, kako je istakla, jedina legitimno izabrana predsjedavajuća.

"To možete provjeriti u 'Službenim novinama' prvog radnog dana. Zbog značaja usvajanja odluke o privremenom finansiranju, nadam se da će ostali zastupnici prisustvovati sjednici i da ćemo je usvojiti. Pečat je naravno u Skupštini", kazala je Kristićeva za "Nezavisne".

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6