fbpx

un haiti

Bez obzira na to što je UN u više navrata progovorio o slučajevima seksualnog nasilja nad ženama od strane njihovih mirovnih snaga, istraživanje nad žrtvama u Haitiju ustanovilo je da je nasilje i dalje prisutno.

Djevojčice od 11 godina bile su silovane, a potom su zatrudnjele, od strane pripadnika mirovnih snaga koji su bili stacionirani na Haitiju od 2004. do 2017. godine. Mnoge od njih moraju same odgajati djecu, te su suočene sa stigmom i siromaštvom.

Istraživanje je obuhvatilo 2500 Haićanki koje su živjele u blizini mirovnih baza u ljeto 2017. godine, a otkriva zlostavljanja i iskorištavanja od strane vojnika i civila koji su služili u UN-ovoj mirovnoj misiji poznatoj kao Minustah. Djeca rođena kao posljedica tog nasilja nazivaju se “mali minustasi.”

Iz UN-a su izjavili kako su rezultate istraživanja shvatili ozbiljno te da aktivno rade na suzbijanju seksualnog nasilja i zlostavljanja. No, isti su problemi već zapaženi u Mozambiku, BiH, Kongu i Srednjoafričkoj Republici.

Istraživanje provedeno na Haitiju ne otkriva točan broj trudnih žena ni ostavljene djece. No pravnici ističu kako UN nije ponudio adekvatnu pomoć žrtvama unatoč žalbama i tužbama.

Većina zločina uključivala je suptilne vrste prisile, pri čemu su pripadnici mirovnih snaga nudili hranu ili novac u zamjenu za seksualne usluge žena i djevojaka, koje su često vrlo siromašne. U nekim je slučajevima riječ i o romantičnim vezama, koje su završile kada bi muškarac napustio Haiti, nakon čega bi bile ostavljene same s djetetom.

Haićanke koje su sudjelovale u istraživanju prvenstveno se upitalo kako im je, kao ženama, bilo živjeti u blizini mirovnih baza, te ih se nije direktno ispitivalo o seksualnom zlostavljaju, već su ispitanice same progovorile o tom problemu.

Autorice istraživanja predložile su UN-u da bolje obrazuje svoje osoblje o ekonomskim i društvenim problemima s kojima se nose ostavljene majke i djeca, te da počinitelje prestanu samo vraćati natrag u zemlje iz kojih su došli.

“To nije problem UN-a, to je problem brazilske vojske, urugvajske vojske,” izjavila je jedna od autorica istraživanja. “Ali UN još nije pronašao način da trupe svojih država članica drži odgovornima.” [K.D.] The New York Times…

VoxFeminae

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2