fbpx

korupcija

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju i nepravilnosti u radu institucija BiH.

Inspekcijski nadzor vršit će budžetski inspektorat u okviru Ministarstva finansija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, a zakonom se uvode novčane kazne za rukovodioce institucija BiH.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul ocijenio je da su predložene kazne u iznosu od 5.000 do 20.000 KM previsoke i da će sputavati inspektore da ih izriču.

Obrazloženje je Ministarstva finansija da nije namjera kažnjavanje, već otklanjanje uočenih nepravilnosti, a tek u slučaju da nepravilnosti nakon izdatog naloga ne budu otklonjene, izdaje se prekršajni nalog ili prijava, odnosno traži se izricanje kazne.

Iz Ministarstva je rečeno i da su predložena zakonska rješenja i kazne usaglašene sa Zakonom o prekršajima.

Komisija je danas skinula sa dnevnog reda razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji se odnosi na akcize na duhan i duhanske proizvode u 2019. godinu, uz zaključak da se Vijeće ministara i Uprava za indirektno oporezivanje BiH usaglase u vezi s predloženim zakonom.

Konstatovano je da je u vremenu od predlaganja ovog zakona do otpočinjanja njegovog razmatranja u parlamentu UO UIO donio dvije odluke u vezi sa visinom akciza na duhan i duhanske proizvode.

Komisija je razmatrala u prvoj komisijskoj fazi i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je predložila poslanik Aida Baručija, a kojim se predlaže izdvajanje pet posto iznosa od prikupljenih akciza na duhan i duhanske proizvode za fondove solidarnosti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Precizirajući da bi sredstva koja bi bila izdvojena za fondove solidarnosti bila korištena za liječenje teško oboljele djece, Baručija je navela podatak da je u 2018. godini od akciza na duhan i duhanske proizvode u BiH prikupljeno 840 miliona KM, a da je procjena da je u 2019. godini prikupljeno oko 900 miliona.

Kožul je istakao da se radi o parcijalnoj izmjeni sistemskog zakona i da bi o tome trebalo da se izjasni i UO UIO, te je Komisija usvojila zaključak da se izjašnjavanje o predloženom zakonu odgodi kako bi UO UIO dala svoje mišljenje o njemu.

Izjašnjavanje je odgođeno i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, a kojim se predviđa da sva primanja i naknade poslanicima budu regulisana zakonom, bez ostavljanja mogućnosti da se ona određuju u parlamentarnim komisijama.

U slučaju ovog prijedloga zakona zaključeno je da se zatraži mišljenje Ministarstva finansija i trezora o predloženoj izmjeni.

Danas je raspravljano i o Nacrtu budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2020. godinu, pri čemu je član Komisije Dragan Bogdanić ocijenio je da iznosi predviđeni za nabavku namještaja i opreme od 471.000 KM, te 70.000 KM za proslavu 20 godina postojanja ove institucije mogu biti niži.

Zaključeno je da Kolegijum Komisije zajedno sa predstavnicima Kancelarije za reviziju institucija BiH i Ministarstva za finansije usaglasi budžet Kancelarije za reviziju i njegovo uklapanje u budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6