fbpx

online glasanje

Izbori dela članstva jednog od odbora lokalne vlasti okruga kod Sijetla, u saveznoj američkoj državi Vašington, redovno su takvi da je odziv glasača obično manji od jedan odsto. Da bi to prevazišli, zvaničnici ove godine probaju da svi birači glasaju putem interneta, a to bi se kasnije moglo primeniti i na izborima većim i važnijim od tih.

To su prvi izbori u SAD u kojima svaki registrovani glasač ima pravo da glasa putem interneta koristeći svoj pametni telefon ili uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, objavio je u sredu list „Sijetl tajms“.

Neprofitna organizacija „Task filanthropiz“ je partner vlasti okruga King na tom pilot projektu glasanja na izborima članova okružnog Odbora dobrovoljaca za očuvanje prirode.

Glasanje preko interneta je dopušteno u nekoliko drugih država SAD, ali samo za odsutne i glasače u vojsci.

Mnogi stručnjaci za bezbednost su upozoravali da tu mogućnost ne treba širiti, govoreći da bi mogla biti ranjiva na hakovanje.

Medjutim, Džuli Vajs, šefica uprave za izbore Okruga King, rekla je da „ljude zabrinjava bezbednost mnogih stvari koje radimo na mreži – bankarstvo, zdravstvena evidencija, ..ali ovo sam proverila, proverili su i stručnjaci za tehnologiju da bi se osiguralo da je ovo zaista bezbedna mogućnost glasanja“.

Odbor dobrovoljaca za očuvanje prirode Okruga King, čija se po dva člana biraju svake godine, ima 35 zaposlenih i godišnji budžet od 7,8 miliona dolara. S vlasnicima zemljišta sarađuje u očuvanju i obnovi staništa, upravljanju šumama i obalama.

Zbog „rupe“ u zakonu države Vašington, okrug sam sprovodi svoje izbore što je skup posao jer glasačke listiće treba svake godine poslati do 1,2 miliona birača, a potom retko ko glasa.

Zato je poslednjih godina Okrug tražio od birača da se prijave preko interneta i zatraže da im se pošalje glasački listić. Listić je slat biraču koji ga je popunjavao i slao natrag. Uprkos svemu, na prošlogodišnjim lokalnim izborima za članove odbora glasalo je svega oko 3.500 ljudi, što je manje od jedan odsto registrovanih birača.

Zato „već godinama tražimo način za povećanje učešća glasača“, rekla je Bea Kovington, izvršna direktorka okružnog odbora za prirodu. „Ovo je zaista velika proba ove vrste glasanja“, istakla je ona.

Registrovani glasači će se prijaviti na Internet portal koristeći svoje ime i datum rođenja kako bi dobili pristup svom glasačkom listiću.

Internet-portalom upravlja firma ‘Demokrasi lajv’ sa sedištem u Sijetlu, koju je Okrug koristio za pomoć pri glasanaju stanivnika koji su odsutni ili su u vojsci.

Zvaničnici će osigurati da se potpis birača na uređaju sa ekranom osetljivim na dodir podudara s potpisom u spisima, rekla je Vajs.

Glasanje na izborima u Okrugu King je počelo u sredu i traje do 11. februara.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4