fbpx

vijeće ministara

Imenovanje Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) skinuto je s dnevnog reda Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Razlog što je Ćulum skinut sa dnevnog reda je zahtjev pojedinih ministara  da imenovanje direktora SIPA-e ide u paketu sa imenovanjem direktora OSA-e.

"Gospođa Turković nije personalno tražila da se to skine sa dnevnog reda, to je bio zajednički zahtjev svih ministara iz reda bošnjačkog naroda. Gospodin Ćulum je u proceduri kao i neka druga imena i o njemu će se raspravljati kada se steknu politički uslovi", rekao je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Transparency International u BiH pozvao je ranije Vijeće ministara da odbije prijedlog ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto SIPA-e zbog toga što je on bio na čelu policije Republike Srpske u periodu kada je ta institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ćulum je u Banjaluci ranije  rekao: "Ima raznih priča, raznih konstrukcija. Ovo je zemlja u kojoj svak može da kaže svašta, nikome nije zabranjeno. Ima tu ciljanih informacija, ciljanih predstava s ciljem diskreditacije nekih ljudi."

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti gostujući u sinoćnjem Pressingu istaknuo je to da će imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e iči uporedo, te da će direktor OSA-e biti Osman Mehmedagić uprkos tome što mu je poništena fakultetska diploma, prenosi N1.

Na sjednici Vijeća ministara usvojena je Informacija o stanju migracija od aprila do oktobra prošle godine, a donesena je i odluka da Vijeće ministara mora biti informisano o ovoj oblasti.

Ovo Vijeće usvojilo je i, između ostalog, Strategiju za suprostavljanje trgovini ljudima za period od 2020. do 2023. godine.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28