fbpx

N1 Srbija

Novinarka Gordana Suša, predsednik NUNS Željko Bodrožić, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović i novinar Nedim Sejdinović ocenili su da je pravi razlog isključivanja TV N1 iz ponude državnih operatora, to što je reč o jedinoj televiziji gde postoje kritički stav i kritičko mišljenje.

Suša je u emisiji 360 stepeni na TV N1 istakla da je odluka operatora u vlasništvu Telekoma Srbije da više ne emituju TV N1 u direktnoj suprotnosti evropskim konvencijama i Sporazumu o stabilizaciji i prudruživanju koje je Srbija potpisala, kao i zakonima koje je usvojila, a koji kažu slobodan protok informacija ne može da se sputava.

Situaciju u kojoj država s jedne strane otvara poglavlja i pregovara o članstvu u Evropskoj uniji, a s druge strane „uništava sve što iole liči na slobodno“, Bodrožić je nazvao šizoferenom.

„Vi ste želeli svih ovih godina da imate drugu stranu, što nije slučaj sa pet televizija sa nacionalnom frekvencijom. Samim tim vi štrčite i ne treba više da postojite“, konstatovao je predsednik NUNS.

Isključivanjem N1 iz ponude Telekomovih operatora, država je uništila jedinu platformu za dijalog, ocenio je Dragan Popović ističući da je čak i povremeno pojavljivanje „bočnih igrača“ vlasti na N1, nešto što se ne može videti na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

„Toliko štrčite da mislim da nema šta drugo da očekujete“, poručio je Popović. Sejdinović u celoj situaciji, kako je rekao, prepoznaje dva problema.

Prvi je „politička odluka da se TV N1 koja je po svom programu najbliža javnom medijskom servisu“ marginalizuje, a drugi je namera država da ostvari neku vrstu državnog monopola među kablobskim operatorima što je, prema njegovoj oceni, opasno čak i u demokratkim zemljama sa izgrađenim institucijama.

Suša je dodala da izjava poslanice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da su demokratija i sloboda medija u Srbiji ugroženi, pokazuje da su i u međunarodnoj zajendici veoma svesni stanja u Srbiji.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1