fbpx

UKC

Radnici Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a tužili su ovu ustanovu zbog kršenja radničkih prava u oktobru prošle godine. Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci se trenutno vode dva spora - jedan po tužbi radnika Klinike, a drugi po žalbi Inspekcije rada RS-a.

Doktori i medicinsko osoblje Klinike traže razliku plate zbog otežanih uslova rada u posljednjih godinu dana, ali i isplate tih nadoknada u budućnosti. Iz advokatske kancelarije koja zastupa radnike kažu da Osnovni sud u Banjoj Luci nije zakazao pripremno ročište, a da je tužba u međuvremenu preinačena.

Tužbeni zahtjev iznosi oko 100.000 KM, a svaki od 66 radnika potražuje u prosjeku oko 10.000 maraka, plus kamate. UKC RS-a je uvažio dio rješenja Inspekcije i donio Pravilnik o naknadama za otežane uslove rada, kojim je propisano da u Klinici za anesteziju to uvećanje bude pet odsto, dok radnici preko advokata traže 15 odsto.

Inspekcija je utvrdila i nezakonit prekovremeni rad na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje. Univerzitetsko-kliničkom centru je naloženo da uveća doktorima godišnji odmor za osam, a tehničarima za tri do pet dana. Inspektori su utvrdili da je prekovremeni rad bio iznad dopuštenog, a naloženo je adekvatno usklađivanje dežurstava, kako bi doktori imali vremena za odmor.

Tužbu su podnijeli šefovi odjeljenja za anesteziju i intenzivnu njegu, subspecijalista, 28 specijalista, nadzorna sestra-tehničar u odjeljenju za anesteziju, 20 medicinskih sestara anestetičara i 14 medicinskih sestara-tehničara.

Advokat Vladimir Cvijanović rekao je ranije da su pokušali mirnim putem obezbijediti zaštitu prava radnika, a sve u skladu sa propisanom procedurom.

- Međutim, poslodavac se oglušio na ovakav zahtjev i u zakonskom roku od 30 dana, a ni nakon ovog roka nije dostavio bilo kakav odgovor. Zbog navedenog smo pokrenuli sudski postupak podnošenjem tužbe. O nezakonitostima zbog povređivanja prava radnika obavijestili smo nadležnu inspekciju rada, izjavio je Cvijanović.

Osnovni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor doktoru Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a Republike Srpske. Pritvor je određen zbog uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela.

Golić je osumnjičen da je 19. januara, od 19 do 22 časa, obljubio pacijenta smještenog u šok-sobi. Slučaj su prijavile medicinske sestre koje su ostale šokirane nakon što su svjedočile nemoralnim radnjama načelnika.

Uhapšeni Golić se, kako saznajemo, tereti da je obljubio 36-godišnjeg pacijenta, odnosno da ga je ljubio po vratu i drugim dijelovima tijela.

- Taj pacijent je oženjen i ima dvoje djece. Golić je iskoristio priliku dok je ostao nakratko nasamo sa pacijentom, kako bi ga obljubio. To su vidjele i medicinske sestre koje su bile zatečene onim što vide, rekao nam je izvor blizak istrazi.

S druge strane, procurilo je da je šef UKC-a u više navrata zahtijevao od Golića da povuče tužbu, prijetio i njemu i drugim načelnicima, ali da Golić nije htio uzmaći.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1