fbpx

zlostavljanjedjece

Britanski političari desetljećima su ignorirali seksualno zlostavljanje djece i aktivno prikrivali optužbe, pokazala je neovisna istraga seksualnih kaznenih djela u Westminsteru, javlja Reuters.

Istraga nije pronašla dokaze za organiziranu pedofilsku mrežu u promatranom razdoblju od 1960-ih do 1990-ih, prenosi Hina.

Izvješće je pokazalo da su "postojali značajni propusti institucija Westminstera u njihovu odgovoru na optužbe za seksualno zlostavljanje djece".

"To uključuje nepriznavanje zlostavljanja, njegovo ignoriranje, aktivnu zaštitu zlostavljača djece i prikrivanje optužbi", navodi se u sažetku izvješća.

Izvješće, koje ima 173 stranice, navodi da je nekoliko zastupnika 1970-ih i 1980-ih, uključujući Petera Morrisona i Cyrila Smitha, "bilo poznato ili su o njima kružile glasine da su aktivni u svojem seksualnom interesu za djecom te da su na niz načina bili zaštićeni od progona", u što su bili upleteni policija, tužitelji i političke stranke.

Morrison je bio privatni tajnik Margaret Thatcher, tadašnje premijerke.

I Morrison i Smith postali su vitezi.
Thatcher je zagovarala i da Jimmy Savile postane vitezom, što je on i postao 1990. godine, unatoč tome što su mediji otkrili da je taj televizijski voditelj zlostavljao djecu, navodi se u izvješću.

Izvješće upozorava i na aktivističku skupinu Paedophile Information Exchange (PIE), koja je zagovarala prihvaćanje pedofilije i promjene zakona kako bi se ona dopustila.

"PIE-ovi ciljevi dobili su nesmotrenu i zavedenu potporu nekoliko godina od ljudi i organizacija koje su trebale znati bolje... Postojao je temeljni propust shvaćanja problema i manjak moralne hrabrosti da se s njime suoči", navodi se u izvješću.

Istraga nije pronašla dokaze da je britansko ministarstvo unutarnjih poslova financiralo tu skupinu.

Neovisna istraga o seksualnom iskorištavanju djece, koja uključuje istragu o Westminsteru, jedna je od najvećih i najskupljih u povijesti zemlje.

Počela je 2017. godine i trebala bi potrajati pet godina.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31