fbpx

Ustavni sud izbori

Ukoliko kriza nastala zbog stranih sudija u Ustavnom sudu BiH potraje do maja, održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine moglo bi da bude dovedeno u pitanje.

Ako predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine ostanu dosljednji sprovođenju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, lokalni izbori neće biti održani jer odluka o finansiranju ne bi trebalo da dobije podršku srpskog kadra.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH još ranije je izašla s procjenom da će lokalni izbori u BiH koštati oko devet miliona KM, od čega Savjet ministara BiH treba da obezbijedi 4,1 milion KM, i tu bi mogao nastati problem.

"Savjet ministara BiH u ovom slučaju i srpski ministri trebalo bi da glasaju za odluku o izdvajanju 4,1 milion KM, a to bi bilo suprotno zaključcima NS RS", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Kada je riječ o samoj odluci, informacije da izbori neće biti održani ukoliko se ne usvoji budžet BiH za ovu godinu nisu tačne, s obzirom na to da u Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da i u toku privremenog finansiranja Savjet ministara BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine.

"U slučaju nedostatka sredstava, moguće je osiguranje sredstava u skladu s odredbama člana 16. stav 2. Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim je propisano da je u okviru budžeta preraspodjela sredstava izuzetno dopuštena između budžetskih korisnika, ako ih odobri Savjet ministara BiH po prijemu mišljenja Ministarstva finansija i trezora", rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Ono što je činjenica jeste da će već u maju Savjet ministara BiH morati odlučiti o novcu za održavanje lokalnih izbora, jer će Centralna izborna komisija BiH u tom mjesecu donijeti odluku o raspisivanju izbora za oktobar.

"U roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora novac mora biti obezbijeđen za održavanje izbora. Prema zakonu, izbori će biti raspisani u maju", rekli su nam u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Ipak, bez obzira na ovu situaciju koja bi mogla da se desi, Centralna izborna komisija BiH na jednoj od posljednjih sjednica prihvatila je plan nabavke glasačkih listića i ostalog materijala, čime je i zvanično počela pripreme za održavanje lokalnih izbora.

Prema računici CIK-a, za nabavku, štampanje i pakovanje glasačkih listića biće potrebno oko 1,3 miliona KM, a pojedini članovi CIK-a na sjednici su tražili odgovore na pitanja šta je s budžetom, istovremeno ističući da se u najskorije vrijeme mora znati hoće li i kada Savjet ministara BiH obezbijediti novac.

Osim Savjeta ministara BiH, preostalih oko pet miliona KM trebalo bi da obezbijede opštine i gradovi u BiH.

nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2