fbpx

Markovic

Većina građana, 69 odsto, podržava dijalog Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske da se postigne kompromis za situaciju nastalu nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, 54 odsto smatra da su se Vlada i Skupština neopravdano umešale u crkvena pitanja donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, pišu Vijesti.

To su pokazali rezultati istraživanja koje je, u okviru šireg istraživanja javnog mnenja za potrebe Centra za građansko obrazovanje (CGO), sprovela agencija Ipsos Stratedžik Marketing, od 14. do 24. februara na slučajnom uzorku od 801 ispitanika u 17 gradova.

Istraživanje je pokazalo da 51 odsto u potpunosti ili uglavnom podržava obavezu dokazivanja vlasništva nad imovinom svih, uključujući i verske zajednice.

Dominantna većina, 75 odsto bez obzira na nacionalni identitet, obrazovanje, starost ili region, smatra da verske zajednice u Crnoj Gori treba da prihvataju sve vernike nezavisno od njihovog nacionalnog i političkog opredeljenja, što ukazuje da postoji jasna tendencija ka tolerantnosti u verskim pitanjima.

Potreba za kompromisom između Vlade i MCP koju podržava 69 odsto ispitanika je najizraženija kod Crnogoraca i Srba, koji su i prirodno najzainteresovaniji.

Visoka stopa onih koji pretežu ka toleranciji i kompromisnom rešenju identifikuje se i kod starijih i slabije obrazovanih ispitanika. Najviše je onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi (83,9 odsto) koji smatraju da su se Vlada i Skupština umešali u crkvena pitanja, dok sasvim drugačije misle Crnogorci i pripadnici manjinskih naroda (Albanci, Muslimani/Bošnjaci).

Istovremeno, Srbi u najmanjem procentu smatraju da crkva treba da ima dokumentaciju za imovinu, suprotno onim koji se izjašnjavaju kao pripadnici manjinskih naroda i Crnogorci.

Istraživanje je pokazalo i da se više od polovine ispitanika, 52 odsto, slaže ili uglavnom slaže sa tvrdnjom da SPC ne želi političku podršku opozicionih partija i srpskih vlasti jer nema političke ambicije i da joj je namera isključivo zaštita sopstvenih prava.

Istraživanje je pokazalo da 34 odsto građana smatra da se Srbija otvorena meša u unutrašnja pitanja Crne Gore koristeći Zakon o slobodi veroispovesti.

Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6