fbpx

Koloneekamioni

Zbog vanredne situacije koju je uzrokovala pandemija korona virusa sva teretna vozila koja vrše robni promet kroz Republiku Hrvatsku obavezni su da koriste granične prelaze Bosanska Gradiška, Šamac i Bijača, a oni koji saobraćaju kroz Srbiju - prelaze Karakaj, Vardište i Rača.

Velike kolone vozila stvorile su se posebno na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Šamac gdje kolone otežavaju život i građanima koji žive u blizini. Dodatno situaciju otežava i postojanje koridora i pratnje kroz Hrvatsku.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška su duge kolone teretnih vozila u oba smjera. Na ovom graničnom prelazu sinoć se stvorila kolona i do 7 kilometara zbog čega je morala intervenisati i saobraćajna policija. Kolona se nalazi na autoputu, a promet funkcioniše tako da pripadnici MUP-a RS po dva-tri vozila doprate do graničnog prelaza.

Vozači kažu da na ovom graničnom prelazu čekaju i nekoliko dana.

Na ovom prelazu i danas je najkritičnija situacija, kolone su i do 8 kilometara, zbog toga je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman apelovao na vozače teretnih vozila da koriste i ostale granične prelaze obzirom na to da nema potrebe da se na ovom stvaraju kilometarske kolone.

"Na ostalim graničnim prelazima se promet normalno odvija u skladu sa odlukama kriznog štaba i nadleznih tijela", kazala je portparol GP BiH Franka Vican.

Hoffman je pojasnio da su samo granični prelazi Gradiška, Šamac, te Bijača određeni za teretna vozila koja tranzitiraju kroz Hrvatsku, a da se svih ostali mogu koristiti za prekogranični saobraćaj.

Na graničnom prelazu Šamac veliki broj teretnih vozila čeka na izlasku iz Bosne i Hercegovine, a MUP Republike Hrvatske je zbog snježnih padavina zatvorio saobraćanje za vozila preko sedam i po tona na graničnim prelazima Izačić i Ličko Petrovo selo.

Kada je u pitanju Srbija, donesena je odluka da se robni promet odvija preko prelaza Karakaj, Vardište i Rača.

Duga kolona teretnih vozila za robni promet koji čekaju da uđu u Bosnu i Hercegovinu je i na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je Srni da danas nisu dobili nikakve garancije da će se ukinuti koridori i pratnja kroz Hrvatsku.

Zbog ovakve situacije ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić razgovarali su sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem i dogovorili formiranje radnih grupa na svakom graničnom prelazu posebno.

 Jutros je formirano to operativno tijelo na nivou BiH i Hrvatske u koje su uključeni pomoćnici ministara bezbjednosti, transporta i komunikacija, entitetski ministri saobraćaja, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje i Veterinarska kancelarija BiH, rekao je Mitrović.

“Očekujem da operativna grupa već sutra konstatuje stanje na graničnim prelazima i predoči ga vladama BiH i Hrvatske”, rekao je Mitrović i dodao da se ovaj problem mora riješiti u naredna dva-tri dana.

Klix

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3