fbpx

maliprivrednici

Grupa malih privrednika Republike Srpske uputila je otvoreno pismo Vladi RS i drugim nadležnim institucijama.

Riječ je o grupi privrednika okupljnih oko FB grupe Korona virus i privreda.

Pismo prenosimo u cjelosti.

 

Poštovani,

Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazimo kao društvo zbog pojave virusa „Covid 19“ i proglašene vanredne situacije, obraćamo vam se ovim pismom, sa zahtjevom, da u ovoj, izuzetno teškoj situaciji, nađete način i modalitete zaštite privrede u potpunosti.

Većina privatnih poslodavaca nije bila spremna na novonastalu situaciju. Zbog više sile, svima nam je ugroženo poslovanje, ali i sama egzistencija.

Najveći broj preduzeća i registrovanih privrednih subjekata u Republici Srpskoj su mikro preduzeća, koja imaju od jednog do pet zaposlenih radnika. Ta preduzeća (bez obzira da li je u pitanju s.p. ili d.o.o.) trenutno ne rade i ne ostvaruju nikakve prihode. Samim tim, nemaju mogućnost ni da plate nastale troškove, a to nas neminovno vodi u mogućnost gašenja. Pošto nismo u zavidnoj situaciji, većina nas nema zalihe novca, većina nas posluje opterećena kreditima, kirijama, komunalnim i republičkim taksama.

Mnogi od nas su samozaposleni u ovim preduzećima, a imamo i radnike. Ukoliko dođe do gašenja, svi ostajemo bez prihoda.

Prije nastale situacije, izmirivali smo uredno naše dospjele obaveze, punili budžet Republike Srpske, isplaćivali plate našim zaposlenima. Sada, zbog novonastale situacije, nismo u mogućnosti da to radimo dalje. Sa željom da što bezbolnije prođemo kroz ovo, šaljemo vam listu prijedloga, kako možemo pomoći jedni drugima.

Prva i osnovna stvar koja nam je problem su porezi i doprinosi. Odgoda plaćanja do kraja krizne situacije nam neće pomoći, jer nismo u mogućnosti da za jedan mjesec zaradimo za dva mjeseca poreze i doprinose, a pogotovo za tri ili više, ako ovakva situacija potraje. Ako nam se napravi samo prolongiranje obaveza, preduzetnici upadaju u situaciju da će nam veća opterećenja biti po isteku krizne situacije, nego sada.

Mala i srednja preduzeća su u još većem problemu, zbog većeg broja zaposlenih, kao i zbog većih obaveza.

Zato tražimo:

-          Oslobađanje od plaćanja svih poreza i doprinosa dok traje vanredna situacija + 3 mjeseca nakon završetka krizne situacije

-          Oslobađanje plaćanja svih naknada (komunalne takse, republičke takse i ostalih dadžbina) u periodu trajanja krizne situacije

-          Oslobađanje plaćanja zakupa prostora i u privatnoj i u državnoj svojini u periodu trajanju krizne situacije

-          Smanjenje cijene komunalnih naknada i troškova struje, telefona, interneta, grijanja, u periodu trajanja krizne situacije, te minimum tri mjeseca nakon završetka krizne situacije

-          Omogućavanje plaćanja nastalih obaveza na minimum 12 mjeseci od dana završetka krizne situacije

-          Moratorij na otplatu svih kredita i lizinga, bez naknada i kamata, u trajanju od najmanje 12 mjeseci

-          Plaćanje PDV-a po naplati fakture

-          Da država na sebe preuzme isplatu minimalne plate u periodu trajanja vanredne situacije

-          S obzirom da ćemo u kriznom periodu potrošiti veći dio obrtnih sredstava za nepredviđene izdatke, a neki od nas će se i zadužiti, tražimo da nam se odmah po prestanku vanredne situacije odobre krediti za tekuće poslovanje, po jednostavnoj i hitnoj proceduri, bez obzira što su banke privatne, uslove poslovanja trebate im precizno definisati kao Država, kao što ste i nama firme zatvorili.

Ovo tražimo za sva preduzeća u Republici Srpskoj, jer ovo je jedini način da sačuvamo već postojeća radna mjesta, te da zajedničkim snagama radimo na oporavku privrede i čitave Republike Srpske nakon pošasti koja nas je zadesila.

Ukoliko se našim uslovima ne udovolji, bićemo prisiljeni na zatvaranje, čime ćemo i mi, naši zaposleni, ali i Republika Srpska dugoročno ostati bez prihoda.

Vaši, prije svega građani, Republike Srpske

Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4