fbpx

DogoviRS

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović saopštila je da je jedino što Republici Srpskoj preostaje kada su u pitanju finansije, privreda i opstanak privrednih djelatnosti, jesu nova zaduženja.

Vidovićeva je kazala da u ovom trenutku ne zna koliko će novca biti potrebno za saniranje privrede, a predstavnike Centralne banke BiH optužuje da nisu našli za shodno da pomognu u ovakvoj situaciji, iako imaju viška sredstava.

Početak obraćanja ministra finansija RS uz riječi : “Budžet Republike Srpske je stabilan“, teško da je mogao zavarati ikoga ko se bar malo razumije u finansijsko i ekonomsko stanje u kome se Republika Srpska nalazi.
Odmah zatim Zora Vidović je priznala koliko je virus korona izazvao velike posljedice u privredi. A industrija tek treba da ih sabere.

Pomoć za Republiku Srpsku i BiH za izlazak iz krize jesu sredstva Centralne banke, odnosno njihove rezerve, smatra Vidovićeva, koja traži izmjeni Zakona o centralnoj banci BiH, koja kako kaže, nije našla za shodno da u ovoj krizi pomogne entitetima.

„Ovog momenta Centralna banka ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona maraka iznad štampanih KM-ova. Umjesto da Centralna banka kupi obveznice od dva entiteta, pa da to upumpa u privredni život Republike Srpske i FBiH to se ne dešava“, kaže Vidović.

Bez pomoći Centralne banke i odbijanem zahtjeva kao što su smanjene obavezne rezerve uz raspodjelu tih sredstava bankama, budžetima i privredi, Republika Srpska je u teškoj situaciji, u kojoj je jedini izlaz:

„Moram vam reći da nema drugog izbora nego da se zadužujemo. Nažalost, nemamo se mi gdje ni zaduživati.“, poručuje ministar finansija RS, Zora Vidović.

 Opcije za zaduženje u ovom trenutku su Svjetska banka i MMF.

O zaduženju kod Svjetske banke Vlada RS raspravljaće već u četvrtak. Finansijska injekcija uskoro se očekuje i od MMF-a. Uz najave novih zaduženja, postavlja se pitanje, koliko novca treba Republici Srpskoj?

„Za budžetske korisnike i za troškove za budžet oko 200 miliona maraka mjesečno. Koliko će trebati za privredu, ne možemo još procijeniti. Mi možemo samo za ove koji ne rade. Znači bruto plata je ove koji ne rade mjesečno 40 miliona, a porezi i doprinosi su 16,5 miliona. I toliko će biti u aprilu. Ali ne možemo procijeniti za industriju.“, odgovara Vidović.

Ministar finansija Republike Srpske smatra da bi trebalo doći i do izmjene Zakona o punjenju budžeta BiH, kako bi pomoć za troškove stigla i sa te strane.

Najavljena zaduženja nastavak su serije zaduženja koje je Republika Srpska imala od početka godine.

Vlada RS je na sjednici održanoj 26. marta ove godine, donijela odluku da se Republika Srpska zaduži za 300 miliona maraka novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi, čijom realizacijom će prekršiti Odluku o dugoročnom zaduživanju, kojom je podsjećamo, ograničena na maksimalno godišnje zaduženje od 315 miliona KM.

Od početka godine Srpska je već prodala obveznice vrijedne 35 miliona KM.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2