fbpx

medijikorona

Međunarodni institut za štampu (IPI) pozvao je Vijeće Evrope da zaštiti slobodan protok informacija i osigura garantiranje slobode medija dok se države bore protiv pandemije korona virusa.

IPI i još devet organizacija za slobodu štampe u pismu Vijeću Evrope izrazili su duboku zabrinutost zbog opasnosti da vlade koriste pandemiju korona virusa za kažnjavanje nezavisnih i kritičkih medija i uvođenje ograničenja medijima na pristup i preispitivanje odluka i akcija vlada, prenosi Beta.

"Iako cijenimo da su neophodne neke hitne mjere u borbi protiv pandemije, sve takve mjere moraju biti i srazmjerne, strogo vremenski ograničene i podložne redovnom nadzoru kako bi se riješila neposredna zdravstvena kriza", dodaje se u pismu i ukazuje da "nažalost, neke vlade širom Evrope već koriste pandemiju za vanredna ovlaštenja koja mogu podriti demokratske institucije, uključujući slobodu štampe".

Ishitreni potezi
U pismu se izražava duboka zabrinutost zbog ishitrenih poteza nekih vlada kako bi imale velika ovlaštenja u cilju kažnjavanja širenja lažnih vijesti o korona virusu, uključujući zatvorske kazne, kao što je slučaj u Mađarskoj.

"Drugo, naše organizacije zabrinute su zbog posljedica pojačanih mjera nadzora koje se uvode radi praćenja širenja virusa", dodaje se i ukazuje na opasnosti da se time ugrožava privatnost i pravo na podatke, kao i mogućnost novinara da zaštite izvore.

Te organizacije također su zabrinute zbog prevelikih ograničenja na pristup medija vladinim zvaničnicima i ljekarskim stručnjacima, uključujući i fizičko prisustvo novinara na konferencijama za štampu.

U pismu se zato poziva Vijeće Evrope da i dalje traži od država članica da garantiraju da zaštita slobode medija, garantirana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, bude politički prioritet, posebno tokom pandemije korona virusa.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31