fbpx

CIK

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH traži od Parlamentarne skupštine BiH donošenje dopuna Izbornog zakona BiH kojima bi se, zbog stanja uzrokovanog epidemijom virusa korona, odgodilo raspisivanje i održavanje izbora.

CIK BiH je na korespondentnoj sjednici usvojio je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koju dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH, saopšteno je iz Komisije.

Predloženim dopunama Izbornog zakona BiH uvodi se pojam vanrednih okolnosti koje podrazumijevaju vanrednu situaciju, te stanje prirodne nepogode i druge nesreće, proglašene od nadležnih institucija u BiH, što podrazumijeva sve nivoe vlasti, i utvrđuje da CIK ima ovlaštenja da donese odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što do sada nije bilo propisano.

Takođe, predlaže se propisivanje obaveze CIK-a da donese odluku o raspisivanju i održavanju izbora kad utvrdi da su ispunjeni uslovi za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a najkasnije u roku do 90 dana od prestanka vanrednih okolnosti, saopšteno je iz Komisije.

Ocjena postojanja zakonskih uslova za održavanje odgođenih izbora bila bi u nadležnosti CIK-a, koji bi ovu odluku bio ovlašten donijeti i za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, ukoliko utvrdi da te okolnosti više ne onemogućavaju organizaciju održavanja izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

CIK podsjeća da je zbog epidemiološke situacije u zemlji u vezi sa sprečavanjem širenja epidemije virusa korona Savjet ministara 17. marta donio Odluku o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, kao i Odluku o postupanju institucija BiH u cilju obezbjeđivanja zaštite života i zdravlja zaposlenih zbog opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokovane virusom korona.

U saopštenju se dodaje da je Republika Srpska donijela Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Srpske, dok je Federacija BiH /FBiH/ donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom virusa korona.

Uvažavajući navedenu situaciju u BiH, CIK konstatuje da je kapacitet rada institucija umanjen, a sloboda kretanja građana ograničena.

"Kako bi raspisivanjem izbora već narednog dana počeli teći rokovi za sprovođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa od strane političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima navedeno nije moguće preduzeti, kako zbog ograničene slobode kretanja tako i zbog sprečavanja širenja epidemije", ističe se u saopštenju CIK-a.

Iz CIK-a dodaju da navedeno, ali i niz drugih aktivnosti koje ne bi bilo moguće realizovati, stvara objektivne i neotklonjive smetnje za sprovođenje slobodnih izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Zakon o dopunama Izbornog zakona BiH bi, prema predloženom zakonskom rješenju, stupio na snagu dan nakon objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".

Prema važećem Izbornom zakonom BiH, CIK BiH dužan je početkom maja raspisati lokalne izbore, koji bi bili održani u oktobru.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2