fbpx

Kamiondzije

Udruženje prevoznika ponovo je uputilo je protesno pismo nadležnim u Republici Srpskoj i BiH u kome izražavaju nezadovoljstvo odnosom vlasti na svim nivoima prema veoma bitnom privrednom subjektu u BiH, a to je prevoz tereta, kao i prevoz putnika.

"Pandemijom korona virusa(COVID 19) direktno je pogođena ova privredna grana, kao i građani BiH i jako je teško i nepotrebno naglašavati ko je u kolikoj mjeri dao svoj doprinos kako bi se doprinjelo smanjenju širenja pandemije, ali odgovorno tvrdimo da su prvenstveno veliki udio dali vozači teretnih kamiona pa onda i vlasnici prevozničkih preduzeća na nivou FBiH i RS", kaže se u otvorenom pismu.

Dalje se dodaje da su izuzetno teško pogođeni prevoznici putničkog saobraćaja kojima je u potpunosti obustavljen rad početkom marta, ne svojom voljom već odlukom i naredbom nadležnih institucija BiH i RS.

"Naglašavamo da su vozači teretnih kamiona dali nemjerljiv doprinos koji čak i danas daju neštedeći svoje zdravlje kao i zdravlje svojih porodica da bi bili na visini zadatka na prvoj borbenoj liniji protiv nevidljivog neprijatelja. Nažalost, vi to ne vidite niti ste te heroje obišli i vidjeli u kakvim uslovima rade na graničnim prelazima, carinskim terminalima, u konvojima koji su juče ukinuti, gdje su danima čekali da pređu granični prelaz u neljudskim uslovima, kako bi odvezli gotov proizvod u zemlje EU, dovezli sirovinu, hranu, sanitetsku opremu za građane BiH i RS", kaže se u otvorenom pismu.

Naglašavaju da za takav rad i pakao kroz koji su prošli i prolaze, od nadležnih institucija za uzvrat dobili su natpise na auto-putevima „Dragi vozači kamiona hvala vam“.

"Sa pravom se pitamo i pitamo vas da li je to hvala jedino što su zaslužili vozači BiH i RS, ako jeste molimo vas sklonite te natpise, nije nam ni to potrebno. Ne želimo ni u kom slučaju da minimiziramo doprinos zdravstvenih radnika koji je zaista ogroman, ali ne možemo se pomiriti činjenicom da je veći doprinos policije, komunalne policije, civilne zaštite, prosvetnih radnika, trgovaca od doprinosa vozača. Svi navedeni su predloženi za jednokratnu pomoć od 1.000,00 KM, a vozači BiH i RS su nagrađeni sa natpisom na auto-putevima „Dragi vozači kamiona hvala vam“, saopštili su iz Udruženja prevoznika.

Sa takvim vašim gestom, kaže se u saopštenju, vozače heroje ponizili ste, te sav njihov trud i rizik u koji su sebe stavili za dobrobit građana BiH i RS, žestoko ste ih ponizili i stavili pod noge.

Takođe, se navodi da se institucije BiH i RS pokazale nebrigu i nezainteresovanost za status veoma bitnog privrednog subjekta u BiH, a to je prevoz tereta, kao i prevoz putnika gdje je i ovaj put dokazano da smo zaista bitni i da smo nezaobilazan privredni faktor u BiH, koji ne zaslužuje takav tretman kao što ste pokazali.

"Kao što znate putnički saobraćaj ne radi od početka marta i to vašom odlukom, a prevoz tereta radi smanjenim kapacitetom, čak do 70% gdje se ne može ta grana smatrati neugoženom, gubici su ogromni, a nažalost vidimo da nas nema u programu i planu pomoći od vas", upozoravaju prevoznici i dodaju da se postavlja logično pitanje šta sa vozilima putničkog saobraćaja koji su u ogromnom broju parkirani i ne rade, kao i jednim dijelom u transportu tereta kojima su isto vozila parkirana, a kojima ističu registracije ili su već istekle, a znamo da po zakonu nakon mjesec dana moraju vratiti tablice te odjaviti vozila iako nisu svojom voljom parkirani.

Ukazuju da ponovna procedura, registracije istih iziskuje ogromne nove troškove koje neće moći mnoge prevozničke firme uraditi, te krenuti u rad. Zemlje EU kao što je Slovenija donijela je uredbu te izašla u susret prevoznicima po tom pitanju, a šta čeka nas...???

"Mnoga pitanja se povlače koja će prouzrokovati korona virus te ako nema pomoći države, a nažalost vidimo da je nema jer nas nigdje u vašem planu pomoći nema, ZAŠTO? Sve ovo naprijed navedeno je 1% problema koji se definitivno moraju rješavati na nivou države, te vas pozivamo da konačno sjednemo da razgovaramo o mnogim problemima koji su nastali u proteklom periodu, a sve to kako bi i nas prevoznike putničkog i teretnog saobraćaja stavili u prioritete kao što ste i sve gore nabrojane", kaže se u saopštenju.

Vlastima poručuju da su prevoznici na nivou FBiH i RS u stalnom kontaktu u da će po završetku pandemije korona virusa krenuti u žestoku borbu za svoj status.

"Definitivno je da nas vi ne doživljavate bitnim privrednim subjektom što odgovorno tvrdimo da jesmo, a isto smo i pokazali svojim djelima.
Pozivamo sve medije na nivou BiH da nas podrže kao što ste to radili mnogo puta do sada te objavite naš dopis nadležnim institucijama o nekorektnom odnosu institucija BiH i RS, isključivo prema vozačima – „herojima“ kao i prema prevozničkim preduzećima tereta i putničkog saobraćaja", kaže se u saopštenju uz poziv da se hitno organizuje sastanak sa nadležnim institucija BiH kako bi pokušali iznaći rješenja putem dijaloga za probleme koji su nastali pandemijom korona virusa(COVID19).

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4