fbpx

Holokaust

Ceremoniju povodom Dana sećanja na holokaust u Memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Jerusalimu, bez prisustva gostiju zbog pandemije korona virusa, simbolično je u ponedeljak veče otvorio predsednik Izraela Ruven Rivlin.

„U poslednje četiri nedelje čini se kao da se svet zaustavio. Borba protiv pandemije korona virusa sada određuje tokove našeg života“, rekao je Rivlin u snimljenom govoru, emitovanom večeras.

Ukazao je da virus ne bi trebalo da spreči obeležavanje Dana sećanja na holokaust rekavši da „čak i u teška vremena, kada se suprotstavljamo globalnoj pandemiji.., sećamo se prošlosti, žrtava i preživelih“.

Podsetio je da se ove godine navršava 75 godina od oslobađanja zatočenika iz nacističkog logora smrti Aušvic, i rekao da kao i tada, i sada, zbog pandemije, jača posvećenost solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i beskompormisnoj borbi i protiv antisemitizma i mržnje koji se takođe „šire kao virus među narodima“.

Rivlin je govor završio obećanjem da se nikada neće zaboraviti to što su tokom holokausta u Drugom svetskom ratu nacisti i njihovi saveznici ubili šest miliona Jevreja.

Zbog restrikcija zbog pandemije, Dan sećanja na holokaust se prvi put obeležava drugačije nego pre – „onlajn“, kakva je i unapred snimljenja ceremonija u Memorijalnom centru holokausta „Jad Vašem“: Voditelj je govorio na praznom trgu, pred pevačima nije bilo publike, emitovani su snimljeni govori političara, priče preživelih i molitve za ubijene.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31