fbpx

Milan kucan

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan smatra da se Slovenija učinkovito bori protiv epidemije korona virusa, ali se boji da će, "u ime borbe s korona virusom", biti žrtvovane demokratske vrijednosti, iznijevši kritike na račun sadašnje vlasti.

Takve je strahove, jasno aludirajući na neke postupke nove Vlade, koju vodi premijer Janez Janša, iznio u razgovoru za Nedeljski dnevnik, tjedni dodatak ljubljanskog dnevnog lista Dnevnik, s ocjenom da je nova Vlada, u kojoj dominira desnica, borbu s epidemijom iskoristila za ideološke i društvene podjele, prenosi Hina.

Kučan je u razgovoru povodom 30. obljetnice prvih slobodnih demokratskih izbora kazao da su restriktivne mjere koje je sadašnja Vlada donijela odgovarajuće, ali da bi u javnost trebala davati točne informacije zašto su uvedene i smirujuće tonove, umjesto da dijeli javnost, što se prenosi i na zdravstvenu struku.

"Brine me da bi, u ime borbe s virusom, mogli biti žrtvovani demokracija, ljudska prava i sloboda medija te da ćemo pod krinkom te borbe postati drukčije društvo", kazao je prvi slovenski predsjednik.

Prema njegovu mišljenju, za Sloveniju je bolje da nije išla na nove prijevremene izbore, kako je predlagao bivši premijer Marjan Šarec, jer bi to državu zateklo u jeku opasne epidemije i bez operativne vlade, ali je oštro kritizirao neke poteze Janše i njegove stranke prema opoziciji i koalicijskim partnerima.

Nova je koalicija obećavala da će ostaviti po strani ideološke teme i podjele te da će nastaviti započete projekte do novih redovnih izbora, a sada se čini da se premijerova stranka preko leđa koalicijskih partnera očito već priprema na nove izbore, ocijenio je Kučan, s kojim je Janša u dugogodišnjem otvorenom političkom konfliktu i smatra ga "stricem iza kulisa", koji upravlja lijevim političkim spektrom u slovenskoj politici.

Kučan je u razgovoru bio kritičan i prema aktualnom predsjedniku države Borutu Pahoru, za kojega je rekao da ne reagira javno na neke negativne pojave, poput dopisa Janšine Vlade Vijeću Europe da u slovenskom medijskom prostoru dominiraju stari kadrovi iz "bivšeg komunističkom režima".

I ta formulacija, koju su u Sloveniji novinarske udruge nazvale pamfletom Vlade i pritiskom na neovisnost medija, odnosi se na navodnu prikrivenu političku ulogu Kučana na političkoj sceni i nakon što je 2004. godine otišao u mirovinu, jer je Kučan i posljednji predsjednik slovenskog Saveza komunista, koji je vodio do 1990. godine.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2