fbpx

Autoput Mostar Jug

Nakon što je federalni premijer Fadil Novalić na posljednjoj sjednici zadužen da uputi dopis ambasadoru EU u BiH Johannu Sattleru, kojim će biti potvrđeno kako nema sporova na trasi koridora VC Mostar Jug – Tunel Kvanj, reagirali su građani, odnosno Inicijativa za zaštitu građana južne zone Grada Mostara.

Podsjećaju kako nikada nije održana pravno obavezujuća “Javna rasprava” o održivosti predložene trase autoceste, ali ni obavezujuća Studija utjecaja trase autoceste na ljude i okoliš.

Posljednje četiri godine Vujadin Berberović proveo je obilazeći institucije u BiH sa samo jednim ciljem, spriječiti da autocesta prođe kroz najplodnije hercegovačako zemljište. Ukoliko se to desi poput mnogih stanovika ovog kraja i on će biti prinuđen ponovno napustiti svoj dom.

“Biće to kraj moga života u Ortiješu i boravka ovde. Ali nije stvar što ide preko moje zemlje, nego što se sve okolo, sva moguća zemlja uništava. Najljepši predjeli Hodbine, Malog polja, Kosora, Lakiševine i Ortiješa. Ovo je bogatstvo. Vi znate da je Hercegovina oskudna sa ovakvom zemljom”, kaže Berberović.

Mještani okupljeni oko Inicijative za zaštitu građana Južne zone tvrde da je "ranija trasa projektirana obroncima Podveležja i da je rezultat dugogodišnjeg planiranja eminentnih stručnjaka sa detaljnim studijama.

No promijenjena je 2017.godine u Federalnom parlamentu donošenjem Amandmana o izmjenama i dopunama Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Autocesta na Koridoru VC, po kojem se sada spušta prema dolini rijeka Bune i Bunice preko dugog pojasa obradivih zemljišta, obnovljenih vinograda, voćnjaka i kuća i ono što je zanimljivo ide jednim dijelom preko vojnog aerodroma Ortiješ.
“Imamo dopis od Ministarstva odbrane BiH da je 24.11.2016 godine Predsjedništvo BiH donijelo odluku da je aerodrom koji je iza mojih leđa,vojna perspektivna imovina i znači da se radi isključivo o državnoj imovini. O njoj nije mogao odlučivati Federalni parlament”, upozorava Berberović

Članica inicijative je i Maja Popovac, profesorica arhitekture iz Mostara. Podsjeća kako nikada nije održana pravno obavezujuća “Javna rasprava” o održivosti predložene trase autoceste. Također nikada nije urađena ni obavezujuća Studija utjecaja trase Autoceste na ljude i okoliš.

“Teški metali, svi izduvni gasovi, buka koja bi bila problem za biodiverzitet, ali svjetlosno zagađenje jednog autoputa bi napravilo jedan urbicd i ekocid za čitavu ovu dolinu. Jednostavno za neke stvari se uopšte nema objašnjena, ide se potpuno na silu. Zašto se odustalo od Podveležja. Mi smo napisali na stotine pisama, išli smo i u EBRD, oni su bili zaprpašteni tolikom količinom nepravilnosti”, naglašava Maja Popovac

U odgovoru Autocesta Fedracije zašto ova trasa, navodi se kako su napravljene četiri analize za ovaj dio koridora VC i da se postojeća trasa pokazala kao jedina moguća obzirom na to da je lokalna zajednica prvobitni projekt preko naselja Blagaj osporavala. Kazali su i kako se radi na Studiji utjecaja na ljude i okoliš za poddionicu Mostar jug – Tunel Kvanj koja je u finalnoj fazi.

Po završetku bit će objavljena i prezentirana javnosti. Ostalo je ipak nejasno da li su Autoceste dobile urbanističku suglasnost, obzirom da je po redu stvari trebalo završiti studiju, dobiti okolinsku dozvolu, pa onda urbanističku saglasnot koja je neophodna za gradevinsku dozvolu.

Iako u Autocestama tvrde kako imaju saglasnost Ministarstva odbrane BiH pozivajući se na pismo iz 2017., u dopisu također Marine Penedeš iz 2019., u to vrijeme minisitrice odbrane, gradskim vlastima Mostara navodi se kako je neprihvatljiva potpuna eksproprijacija većeg dijela Aerodroma sa pistom za slijetanje kao i dijela gdje su smještene OS BiH. Kasnije je navodno odgovoreno kako podaci koji su poslani Ministarstvu odbrane nisu bili tačni, da se taj dio nije tražio.

Aner Žuljević, delegat koji je u Federalnom parlamentu pokušao zaustavaiti izglasavanje ove trase, danas će reći da iza svega stoji politika, poikušaj da se trasa što više približi Mostaru, ali i zapadnoj Hercegovini.

“Mi jedino u ovom trenutku možemo uraditi, jeste da gledamo u evropske institucije da finansijeri ovog projekta zatraže reviziju ponovnu studiju utjecaja na okoliš obe trase i da struka bude ta, koja će presuditi”, navodi Žuljević.

Vujadin Berberović s početka priče predsjednik je i Udruženja Srba povratnika Mostar. O svemu je kaže upoznao i Milorada Dodika, moleći ga da reaguje i spriječi ponovno iseljavanje Srba koji većim dijelom žive na ovaj trasi, no odgovor nikad nije stigao.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2