fbpx

Odmor korona

U godini korona krize želimo omogućiti evropski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno, kaže šef njemačke diplomatije.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je, nakon sastanka s kolegama iz država koje graniče s Njemačkom, izjavio da će ove godine ljetni odmor u Evropi biti moguć, ali uz ograničenja.

"U godini korona krize želimo omogućiti evropski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno. Da bi u tome uspjeli, odmor mora biti predvidiv i prije svega siguran", rekao je on nakon sastanka.

Maas je kazao kako se sigurnost odnosi na dva aspekta: prvi je da se omogući siguran povratak njemačkih turista kući, za što je potrebno postepeno otvoriti granice i ukinuti pravila o karantinu, a drugi se odnosi na mjere protiv širenja pandemije korona virusa.

"Trebamo biti sigurni u to da se ne dogodi da ljetni turizam platimo drugim valom zaraze. Zato se moramo dogovoriti oko zdravstvenih i higijenskih standarda u turističkim centrima", istakao je on.

Naglasio je da se Njemačka, kao "svjetski prvak kad su putovanja u pitanju", osjeća posebno odgovorno kada je u pitanju ponovno otvaranje sezone putovanja.

Istakao je da se nada kako će preporuke njemačke vlade da se ne putuje u inostranstvo, barem što se tiče evropskih zemalja, 14. juna biti ukinute.

"Posljednjim razgovorima smo se približili tom cilju. I ovo usklađivanje stavova i mjera moramo nastaviti u sljedećim danima", rekao je Maas.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4