fbpx

Invalidi u kolicima

Epidemija korona virusa i ekonomska kriza, koju je ona izazvala, pojačala je jaz između bogatih i siromašnih u BiH, a marginalizovane grupe, poput osoba sa invaliditetom, gurnuo još dublje na marginu.

Ipak, učesnici veb debate o socijalnim pravima i digitalizaciji u doba korone, koju su organizovali Fondacija “Fridrih Ebert” u BiH i Banjalučki centar za ljudska prava, poručuju da ova kriza za ljude sa invaliditetom može biti i prilika.
Digitalizacija, tvrde oni, može ovim kategorijama donijeti benefite, samo ako se pravilno usmjeri.
– Oni ne mogu da učestvuju u našem digitalnom svijetu na isti način kao drugi. Posebno je potrebno digitalno opisminjavanje socijalno isključenih kategorija, koje imaju i neki invaliditet, ali na način u kojem se vodi računa o njihvim potrebama. To jeste dug proces, ali može doneti prava rješenja – rekla je direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, Ranka Ninković Papić. Ona je podsjetila da u BiH još nije uspostavljen čak ni registar ljudi sa invaliditetom, niti registar socijalnih davanja.

Učesnici debate su istakli das u ovakvi program neophodni, kako bi osobe sa invaliditetom bile osposobljene i motivisane za socijalno preduzetništvo ili samozapošljavanje kroz frilensing i rad od kuće pod standardizovanih uslovima.

Da je to jedini izaz, svjedoči između ostalog i podatak da u Srbiji 90 odsto poslodavavaca odbija da prilagodi radna mesta za radniek sa invaliditetom, a ni u drugim zemljama u okruženju situacija nije mnogo bolja.

 srpskainfo.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 33.3%
Ne - 66.7%

Ukupno glasova: 150
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2