fbpx

Vlada

Odluka Vlade RS da emituje turističke vaučere, u vrijednosti od po 100 KM, kojim bi svaki punoljetni građanin mogao platiti dio troškova za odmor na nekoj od turističkih destinaca u Srpskoj, izazavala je ogromno interesovanje, pa i odobravanje ali i sumnje.

Prema uredbi Vlde RS, svaki punoljetni građanin može se priajaviti na javni poziv i dobiti vaučer od 100 KM, ako prethodno rezerviše smještaj u trajanju od najmanje tri dana u ugostiteljskom objektu ili preko agencije, koja ima pravo da prima vaučere.
Međutim, Vlada je propisala da će pravo da svoje sobe i apartmane izdaje za vaučere imati samo hoteli, hosteli i drugi ugostiteljski objekti, koji imaju najamnje 4 zaposlena radnika.

Tako su izvan igre ostali brojni "mali igrači": kampovi, domaćinstva koja izdaju smještaj za seoski turizam, mali porodični hosteli...Istovremeno, baš za ovakve smještajne kapacitete, koji su u pravilu nalaze na najatraktivnijim destinacijama u RS, među stanovništvom vlada najveće interesovanje za "vaučerski odmor", jer je u njima smještaj daleko jeftiniji nego u velikim hotelima.

Primjera radi, mali preduzetnici koji imaju brvnare na prelijepim Janjskim otokama kod Šipova, izdaju noćenje sa doručkom za tridesetak maraka, ali oni ne ispunjavaju uslove za vaučere, jer imaju u pravilu po jednog zaposlenog, koji sam sprema doručak i mijenja posteljiu gostima.
Kako ocjenjuju pojedini ekonomisti, očigledno je da Vlada RS izlazi u susret "velikima", prvenstveno hotelima čiji su vlasnici ili direktori bliski vlasti, i koji bi mogli i bez vaučera pregurati ovu krizu. S druge strane, postoji opasnost da su mali preduzetnici u turizmu, nakon propale ovodgodišnej sezone, osuđeni na bankrot.

Ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić je ponovila da je cilj vaučera da se pomogne turističkom sektoru i da se istovremeno podstakne stanovništvo da bar dio odmora provede u RS.

Gašićeva je rekla da je, prema informacijama resornog ministarstva, od 19. marta do 19. maja bez posla ostalo oko 600 ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva koji su bili zaposleni na neodređeno vrijeme.
– Istek ugovora na određeno vrijeme se ne smatra otkazom. Tako da, prema zvaničnim podacima, i nije bilo masovnog otpuštanja ako pogledamo okruženje – rekla je Gašićeva za agenciju Srna.
Ona je dodala da je intersovanje građana za vaučere veliko i da će se vaučeri moći koristiti, najvejrovatnije, već u junu.
Očekuje se da će javi poziv za prijavu ugostitelja i agencija zainteresovanih za vaučere biti objalvjen već u ponedjeljak. Kada se objavi spisak onih koji su "prošli" Vlada RS će objaviti i javni poziv za građane koji žele preuzeti vaučere.

Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2