fbpx

Trump an

Nekadašnja zvijezda reallity show-a, današnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, navikao je svjetsku javnost na sve vrste bizarnosti. Tokom predsjedničke kampanje koristio se seksističkim, često i rasističkim komentarima da zadobije podršku birača, a nije krio ni svoju privrženost ekstremno-desničarskim pokretima.

Predsjednik Donald Trump najavio je u nedjelju da će antifašistički pokret (Antifa) biti označen kao teroristička organizacija. Problem je, međutim, nedostatak zakonskih ovlaštenja za takvu odluku, tvrde pravnici.

Profesor Steve Vladeck (University of Texas School of Law) izjavio je da SAD nemaju zakonsku mogućnost da proglase bilo koju domaću grupu “terorističkom organizacijom”.

 

“Ne trošite moždane ćelije na to. Antifa nije jasno definisan pokret, to su ljudi koji preferiraju taktiku direktne akcije, a ne stvarna organizacija”, napisao je Charlie Savage, pravni izvještač New York Times-a, koji već dugo piše o predsjedničkim ovlaštenjima. Zauzeo je isti stav kao i profesor Vladeck: “Čak i da jesu stvarna organizacija, zakon koji omogućava vladi da posmatra entitete kao teroriste, odnosi se samo na strane organizacije”.

Antifa (skraćeno od antifašisti), pokret je koji se u SAD-u sukobljava sa pripadnicima ekstremne desnice kao što su “Proud Boys” i “KKK”. Trumpova administracija ih zbog toga smatra kontroverznim, a sam Trump ih smatra direktno odgovornima, barem dijelom, za masovne proteste koji su buknuli širom SAD-a.

Protesti su izbili zbog policijskog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda. Uhapšeni policajac, Derek Chauvin, klečao je na njegovom vratu skoro devet minuta, dok su ga prolaznici molili da prestane. Floyd je nekoliko puta upozorio policajce da ne može disati, no oni se nisu obazirali na njegove vapaje. Tijelo su odvukli kolicima i on je uskoro proglašen mrtvim. Nakon što se u javnosti pojavio videosnimak ovog brutalnog ubistva policajac Derek Chauvin otpušten je i optužen za ubistvo. Ovaj slučaj razbuktao je raspravu o načinu na koji snage zadužene za provođenje zakona tretiraju ljude druge boje kože, posebno crne mušakrce i žene. Razbuktao je i proteste koji su zahvatili veliki broj gradova u SAD-u i na ulice izveli ogroman broj protivnika rasizma.

U pokušaju zaustavljanja protesta policijskim snagama pridružila se i Nacionalna garda, a na ulice će najvjerovatnije izlaći i vojska.

Trump je u ponedjeljak naredio policijskim snagama da prisilno udalje mirne demonstrante iz Lafayette parka, samo da bi mogao doći do St. John’s episkopske crkve, ispred koje se uslikao držeći Bibliju.

Sveštenik ove crkve, Mariann Budde, izjavio je za Washington Post: “Ja sam biskup, a nisam primio čak ni kurtoazni telefonski poziv kojim bi me obavijestili da će uz pomoć suzavca očistiti ovo područje da bi iskoristili jednu od naših crkava za fotografisanje.”

“Mi se svrstavamo uz one koji traže pravdu za smrt Georgea Floyda i mnogih drugih. Ja jednostavno ne mogu vjerovati šta su moje oči vidjele”, dodao je.

“Da budem jasan. Ovo je odvratno. Biblija nije rekvizit. Crkva nije kulisa za fotografisanje. Religija nije politička alatka. Bog nije tvoja igračka”, objavio je na Twitteru sveštenik James Martin.

 

(AbrašMEDIA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6