fbpx

Trgovska gora

U Banjaluci je danas održan prvi sastanak Koordinacinog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, koji je formirao Savjet ministara BiH.

Ovo tijelo sada je formiralo ekspertski tim koji broji 21 člana iz raznih naučnih oblasti, koji treba da daju precizne argumente o tome koje će posljedice BiH imati ukoliko se Hrvatska ne predomisli oko pravljenja nuklearnog odlagališta u neposrednoj granici sa BiH.

Uskoro će biti formiran i pravni tim, a nadležni iz BiH poručuju da će se, ako bude neophodno, ići i do Strazbura.

Za oko 250 hiljada stanovnika koji žive u 13 opština u Republici Srpskoj i FBiH, a koje su smještene u blizini granice sa Hrvatskom pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori biće pitanje opstanka. Republika Hrvatska ne odustaje od namjere da gradi odlagalište. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da je stav svih institucija u BiH jedinstven po ovom pitanju, odnosno da je neprihvatljiva ideja Hrvatske da na tom mjestu odlaže nuklearni otpad.

„Razgovarao sam sa hrvatskim ambasadorom i sa hrvatskim ministrom energetike i ekologije. Ja sam uvjeren u činjenicu da oni od toga neće odustati.“, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Takva potvrda nedavno je stigla i iz Hrvatske. Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško prije nekoliko mjeseci je službeno dobio na upotrebu vojni kompleks Čerkezovac na Trgovskoj gori za skladištenje radioaktivnog otpada. Iz ovog Fonda nedavno je saopšteno da se sada čekaju istraživanja i studije uticaja na okolinu i da će se ukoliko one budu pozitivne, za 3 do 3 i po godine na tom mjestu izgraditi skladište niskog i srednjeg radioaktivnog otpada. BiH je imala informacije da je javni poziv za obavljanje te studije objavljen, ali i da je ubrzo poništen.

„Ukoliko namjera vlasti Republike Hrvatske i dalje bude ista, prilikom izrade studije tog dokumenta, oni moraju obavijestiti pogođenu zemlju, a ta pogođena zemlja je BiH. Tog dokumenta nema. Po našim saznanjima oni su poništili tender. Šta dalje planiraju i smjeraju ne znam.“, kaže ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

A da li je BiH pogođena zemlja, odlučiće ako bude potrebno i Međunarodni sud i nadležne konvencije.

„Ja vjerujem ukoliko mi uspijemo nametnuti ovu temu, na nivou arbitraže ili na nivou međunarnog suda, ukoliko usporimo tu njihovunaktivnost na samom skladištenju tog materijala, znači da će oni veoma brzo morati da razmišljaju o nekom drugom mjestu.“, kaže načelnik opštine Novi Grad, Miroslav Drljača.

Na rješavanju ovog problema učinjeno je mnogo više u posljednjih nekoliko mjeseci, nego u ranijim godinama, kaže predstavnik Zelenog kluba Saša Magazinović. Međutim, on ističe da je mnogo više očekivao od Predsjedništva BiH, koje je donijelo Rezoluciju o protivljenju aktivnosti izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

„Predsjedništvo BiH jeste usvojilo niz zaključaka i ja potpisujem svaki od njih. Između ostalog da će komunicirati sa institucijama Republike Hrvatske, da će se formirati pravni tim i tako dalje. I to je bilo u martu prošle godine. I nije pitanje za mene nego za njih šta je od toga implementirano. Ono što ja znam jeste da nije ništa.“, naglašava predstavnik Zelenog kluba – međuplanetarne grupe poslanika Saša Magazinović.

Konkretnu aktivnost od Predsjedništva BiH očekivao je i bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić, koji dosadašnju borbu vidi kao jednu vrstu konfuzije nadležnih u BiH, dok sa druge strane Hrvatska zna šta hoće.

„Potrebno je da Predsjedništvo BiH donese odluku o pokretanju tužbe protiv Republike Hrvatske. Republika Hrvatska je iskoristila krizu oko virusa korona da uradi dva krupna koraka naprijed u realizaciji svoga projekta oko pravljenja nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori. Prema tome, mi nakon toga nemamo šta sa njima diplomatski pregovarati.“, kaže Stanić.

Tužbom bi, naglašava Stanić, BiH kao mjeru mogla tražiti zabranu privremenog odlaganja nuklernog otpada. O svemu se oglasio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je poručio da ne postoji nijedna prepreka za organe BiH da preduzmu mjere koje će spriječiti namjeru Hrvatske da odlaže otpad u blizini granice sa BiH.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1