fbpx

Nelson

Američka ambasada u BiH na čijem čelu je ambasador ErikNelson poslala je putem Twittera indikativnu poruku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

Kako je navedeno u poruci Ambasade SAD-a, "VSTV bi trebao imati na umu da je načelo ravnoteže osnov slobodnog demokratskog društva".

"Instruisanje pravosudnog sektora da ne sarađuje sa komisijom jednog zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene nezavisnosti", naveli su.
Inače, ovo upozorenje dolazi nakon što je VSTS na čijem čelu se nalazi Milan Tegeltija eksplicitno dalo do znanja da neće sarađivati sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Zaključak Predstavničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH. Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti", naveli su iz VSTS-a.

Iz VSTV-a poručuju da članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Treba podsjetiti da je ova komisija na čijem čelu se nalazi poslanik Naše stranke Damir Arnaut u junu prošle godine formirana nakon afere "Potkivanje" čiji je glavni akter bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Međutim, ona ima zadatak da utvrdi probleme u pravosuđu, a na osnovu iskaza svjedoka koje planiraju pozvati i pribavljanja dokumentacije od brojnih institucija, te da u konačnici ponudi konkretna rješenja.

Na posljednjoj sjednici Istražna komisija Parlamenta BiH tražila je podatke o aferama "Respiratori" i "Pokretna bolnica".

Klix

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28