fbpx

taubadel ovakva srbija ne moze u eu viber image 2020 06 23 08 22 13 5ef1a16fd2767

Zastupnica Evropskih zelenih u Evropskom parlamentu Viola von Cramon Taubadel izjavila je, povodom jučerašnjih izbora u Srbiji, da su oni dokaz da demokratija postaje šuplja pod vlašću Aleksandra Vučića.

„Davno prije jučerašnjih izbora postalo je jasno da izbori u Srbiji ne dostižu osnovne demokratske standarde. Vladajuća stranka koristi državne resurse kao svoje; medijski pejzaž nije dozvolio pravu raspravu, uznemiravanje i zastrašivanje opozicionih političara nije omogućilo slobodne i fer izbore. Bojkot je izazvao situaciju u kojoj je pobjednik bio jasan prije nego što su i izbori počeli”, izjavila je Von Cramon Taubadel, izvestiteljka iz sjenke grupe Zeleni/EFA za Srbiju.


Ona je rekla da proteklih godina Evropska unija nije izražavala zabrinutost i da je dozvolila da se ovo demokratsko nazadovanje dogodi u Srbiji.

“Visoko rangirani političari iz Evropske narodne partije (EPP) čak su aktivno podržavali gospodina Vučića i pohvalili su ga za njegov rad”, izjavila je Von Cramon Taubadel, aludirajući na podršku koju je Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci uputio Donald Tusk, predsjednik Evropske narodne partije u kojoj je Srbija pridruženi član.

“Aleksandar Vučić obećava da ćemo imati stabilnu zemlju u našem susjedstvu. Ali stabilnost nije dovoljna: želimo da vidimo demokratsku Srbiju. Pod tim okolnostima, kada je demokratija u Srbiji u trenutnom obliku, zemlja ne može da se pridruži EU. Evropske institucije imaju priliku i obavezu da zahtijevaju od Srbije da sprovede značajne reforme. Mi, članovi grupe Zeleni/EFA, znamo šta želimo: demokratsku Srbiju, koja je članica Evropske unije. Vrijeme je da druge stranke i institucije EU odluče kakvu Srbiju žele da vide“, zaključila je Von Cramon Taubadel.

Povodom izbora u Srbiji saopštenjem se oglasila grupa Socijalista i demokrata, druga najveća poslanička grupa u Evropskom parlamentu, uz ocjenu da je novi saziv Narodne skupštine Srbije “ruganje demokratiji” i poziv državama članicama EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok se dovoljan nivo demokratije ne povrati u državi.


(Vijesti.ba)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31