fbpx

Parlament BiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici, koja je zakazana za danas, razmatrati izmjene Zakona o sistemu državne pomoći u BiH u drugom čitanju čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Izmjene tog zakonskog rješenja donose neophodno usklađivanje sistema državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene zkona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti, usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.
Predloženim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje pijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, koji je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića i predviđa da mandat Savjeta prestaje 15. juna 2020. godine.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Savjet, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova, navedeno je u predloženom zakonu.

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

Delegati bi trebali razmatrati Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za imenovanje zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Prije sjednice Doma naroda, predviđeno je održavanje sjednice Kolegija Doma koji čine predsjedavajući i dopredsjedavajući Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA) i Nikola Špirić (SNSD) kao i Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH.

Lider HDZ-a Dragan Čović ranije je izrazio očekivanje da na prvim narednim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda PSBiH budu razmatrane izmjene Izbornog zakona u skladu sa sporazumom o ustroju i izborima u Mostaru, koji je potpisao sa Izetbegovićem.

Dodao je da bi ove sjednice kolegija trebale biti prilika da se dodatno razgovara o tim i drugim međustranačkim pitanjima.

BHRT

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2