fbpx

Izboro HR u BiH

Po prvi put HDZ ne može sa sigurnošću računati na tri glasa koliko je u saboru Hrvatske osigurano za dijasporu, odnosno XI izbornu jedinicu koju većiim dijelom čini BIH. General Željko Glasnović bivši zapaovjednik HVO-a i na prošlim izborima osvojio je mandat kao neovisni kandidat.

Njegove poruke o donošenju novog Izbornog zakona koji će dati veća prava dijaspori, insistiranje na rezoluciji o zaštiti hrvatskog naroda u BiH, ali i inicijativa da se Željko Komšić proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj mogla bi osigurati značajan broj glasača, posebeno braniteljske populacije koja tradicionalno glasa za HDZ RH, ali i HDZ BIH. Ove godine Glasnovića podupire Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore.
HDZ s druge strane nema zvučnijih imena iz BIH poput Bože Ljubića u prošlom sazivu. Na listi se nalazi Nevenko Barabarić dugogodišnji načelnik Općine Ljubuški,ali i Radoje Vidović bivši načelnik općine Kreševo i aktuelni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH. Listu predvodi potpredsjednica HDZ RH Zdravka Bušić, inače državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, široj javnosti možda najpoznatija kao sestra osuđenog terorista Zvonka Bušića.

Na izbore u 11. izbornoj jedinici izlazi i Most koji je ponudio listu po prvi put sastavljenu od hrvatskih državljna koji žive u BIH. Predvodi je tek jedan glas prednosti koji ima koalicija Restart u odnosu na HDZ. Upravo jezičak na vagi mogla bi biti dijaspora, odnosno glasovi iz 11 izborne jedinice koji najvecim dijelom dolaze iz BiH.

Bez obzira na imena, HDZ-a koju podržava sestrinska stranka u BiH bez sumnje ce osvojiti značajan broj glasova. Da li sva tri mandata, teško je reći. No, Andraej Plenković ni u ovoj kampanji nije zaboravio spomenuti ogromne novce koje je uložila RH u projekte od hrvatskog značaja u BIH, od mostarskog sveučilišta do kliničke bolnice Mostar, pritom zaboravivši spomenuti da su to radile i vlade u prethodnim sazivima otprilike u istim finansijskim okvirma, ali i da je pomoć Hrvatima izvan Hrvatske neupitna jer je to stvar hrvatskog ustava, ne stranke koja vlada.

Koliko su ovi izbori važni posebno za HDZ, najbolje je pokazala odluka o samoizolaciji za građane koji dolaze iz BIH. Rješenje je bez opavdanog razloga ukinuto, pet dana nakon što je odluka donesena, a nakon što su reagovale opozicione hrvatske stranke u BiH pozvavši Hrvate da dobro razmisle kome će dati svoj glas u 11 izbornoj jedinici. Inače, prema podacima SIP-a u BiH je registrovano 96.535 birača koji će moći glasati na biračkim mjestima u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Mostaru, Livnu i Vitezu.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2