fbpx

Karganovic

Tužilaštvo traga za Stefanom Karganovićem direktorom NVO ''Istorijski projekat Srebrenica''. Otkrili su koje državljanstvo ima, što nije nikakava novina. Nevladin sektor i opozicija tvrde da je samo jedan cilj u ovom slučaju – zastara predmeta!

Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pomoć od pravosudnih organa SAD-a kako bi Stefan Karganović bio priveden pred lice pravde. Zanimljivo je da se pravosudni sistem Srpske aktivirao baš u vrijeme kada je na pragu zastara predmeta, pa je vrlo izvjesno da osumnjičeni direktor NVO ''Istorijski projekat Srebrenica'' neće nit biti priveden pred lice pravde.

"Tužilaštvo je s ciljem ispitivanja osumnjičenog uputilo 15.05.2020. godine, zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći pravosudnim organima SAD-a, s obzirom da je Stefan Karganović prema do sada raspoloživim informacijama državljanin SAD-a", navedeno je u saopštenju Okružnog tužilaštva.

Stefan Karganović uspješno je izvukao od vlasti Republike Srpske 2 miliona maraka za ''Istorijsku projekat Srebrenica''. Još uspješnije je pronašao način da izbjegne plaćanje poreze i doprinosa, čime je oštetio budžet za 100.000 maraka. A najuspješnije, za sada, izbjegava da padne u pravosudne ruke zbog počinjenog krivičnog djela. Već šest godina zavarava organe gonjenja koji ne mogu ili ne žele da mu uđu u trag. Opozicionari kažu da je igra jasna.

"Oni su znali gdje je Karganović svih prethodnih godina. Osnovni cilj je da dođe do zastare predmeta i da on nikada ne odgovora za to što je opustošio budžet i to ne bi mogao da uradi da nije imao podršku vlasti u RS, prevenstveno SNSD-a. Vjerovatno će to završtiti tako što će slučaj dobiti pravosudnu zastaru i neće odgovarati za ono što nije učinio, godinama se kao nije mogao pronaći. Čitav predmet je razvlačen godina", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. Na Karganovićevoj crnoj listi bio je i Transparensi internešnel BIH. Tužili su Karganovića za klevetu.

"Sve ovo vrijeme od kako je pokrenut postupak protiv njega on je bio u Srbiji društveno -politički aktivan, izdavao je određene publikacije, čak se javljao i u medijima i znalo se da je u Srbiji i ako se htjelo da se on dovede u BIH i da odgovara za ono za šta se tereti to se moglo i uraditi. Cilj je bio da dođe do zastare i da nikada ne odgovara", rekla je Ivana Korajlić, Transparensi internešnel BIH.

Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako, ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar. Prema našim saznanjima, Simić je putovao u SAD, gdje se nalazi njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović. Iz Tužilaštva su nam potvrdili da su obavljene određene provjere i za Ljubišu Simića. Koje i šta to tačno znači, nisu odgovorili jer je predmet u fazi istrage i zbog toga ne mogu otkrivati više detalja.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6