fbpx

Trump

Grupa od 15 gradonačelnika velikih američkih gradova pozvala je federalnu vladu da odmah povuče svoje snage i „pristane da više unilateralno ne raspoređuje službenike federalne policije u američke gradove“.

Njihova reakcija je usledila nakon što je Tramp najavio da će poslati pripadnike savezne policije (FBI) i druge federalne agente u Čikago, Filadelpfju, Njujork, Detroit, Baltimor i Oklend.

Sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru i vršiocu dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čadu Volfu gradonačelnici su poručili da su jednostrane odluke federalne vlade da pošalje snage u američke gradove „bez presedana“ i da „krše fundamentalnu ustavnu zaštitu“, prenosi Glas Amerike.

Među potpisnicima su, između ostalih, gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer, gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti, gradonačelnice Atlante Kiša Lens Botoms, gradonačelnik Čikaga Lori Lajtfut i gradonačelnik Portlanda Ted Viler.

U centru pažnje je upravo Portland, glavni grad države Oregon, u kojem su federalne snage raspoređene od početka jula. Od tada, manji protest zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde prerastao je u nešto mnogo ozbiljnije, došlo je do sukoba između demonstranata i federalnih službenika, uz optužbe da su federalne snage koristile silu odvozeći ljude, bez razloga, u neobeleženim automobilima.

Federalni zvaničnici branili su odluku o raspoređivanju snaga kao neophodnu, tvrdeći da lokalni lideri i organi reda nisu uspeli da zaustave vandalizam i nasilje protiv federalnih čuvara isped zgrade federalnog suda u Portlandu.

„Moramo da nađemo mirno rešenje“, rekao je v. d. sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Volf na konferenciji za novinare.

Državni tužilac Oregona nije uspeo u nekoliko svojih tužbi kojima se protivio raspoređivanju i upotrebi federalnih snaga.

Gradonačelnici u svom pismu navode da je slanje federalnih snaga u Portland u tom gradu samo dovelo do eskalacije situacije i „povećalo rizik od nasilja i protiv civila i protiv lokalnih snaga reda“.

Usprotivili su se onom što su nazvali otvorenim zanemarivanjem lokalnih standarda da službenici moraju da se identifikuju, nose kamere na telu i da su njihove aktivnosti pod nadzorom.

Predsednik Donald Tramp je, međutim, obećao da će proširiti operacije i poslati federalne snage u druge velike gradove.

„Uradiću nešto jer nećemo pustiti Njujork, Čikago, Filadelfiju, Detroit i Baltimor, a u Oklendu je haos. Nećemo pustiti da se to dešava u našoj zemlji. Sve ih vode libealne demokrate“, kazao je Tramp.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je na brifingu za novinare da Tramp šalje federalne snage i da to „može samo da stvori više prolema“ i da bi grad mogao odmah da preduzme pravne korake kako bi to sprečio.

„Ono što se dogodilo u Portlandu je lakrdija“, rekao je De Blazio. „Bukvalno je federalna vlada učinila gorom situaciju kojom su se bavile lokalne vlasti“.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5