fbpx

Skola NT

Broj oboljelih od korona virusa u posljednje vrijeme u Republici Srpskoj raste, a novi izazovi nas tek čekaju, jer ide jesen, hladnije vrijeme i početak školske godine, upozorili su  iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Piše: Milkica Milojević

Bransilav Zeljković, v.d. direktora ovog instituta nagovijestio je da nije isključeno ni uvođenje nekih novih epidemioloških mjera, ako one budu neophodne, ali i upozorio građane da se pridržavaju već propisanih mjera, kao što su držanje fizičke distance, pojačana higijena i nošenje zaštitnih maski.

-Posebno apelujemo na građane da izbjegavaju veća okupljanja. Privatna druženja su najveći problem, a podsjećamo da ni mladi ljudi nisu pošteđeni zaraze i ozbiljnih posljedica infekcije, što je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija – rekao je Zeljković.

Epidemiologinja dr Jela Aćimović je poručila da će avgust biti ključni mjesec, od kojeg zavisi dalji razvoj situacije, te da od epidemiološke situacije zavisi da li će djeca u septembru krenuti u školu.

Epidemiološka situacija umnogome zavisi od ponašanja građana. Apelujemo da se mjere zaštite shvate krajnje ozbiljno, a posebno apelujemo na radnike, da ne idu na posao, ako primjete bilo kakve simptome, kako ne bi ugozili i sebe i druge – rekla je dr Aćimović.
Ona je dodala da u slučaju da je jedan član porodice pod sumnjom da je kovid pozitivan, svi članovi domaćinstva treba da budu u samoizolaciji dok ne stignu rezulatati testiranja.

Podsetila je, takođe, da se, što se tiče relevantnih simptoma, koji ukazuju na prisustvo korona virusa u tijelu, od početka epidemije u RS situacija promijenila.

– U početku se smatralo da je visoka temperatura glavni simptom koji ukazuje na zarazu, danas znamo da zaraženi korona virusom ne moraju imati povišenu tjelesnu temperaturu – kaže dr Jela Aćimović.

srpskainfo.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5