fbpx

migranti bih ajb 1

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je u petak kako je stanje u tom gradu, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu, najgore do sada zbog velikog priljeva ilegalnih migranata te zbog činjenice da vlasti u BiH ne poduzimaju ništa kako bi kontrolirale taj problem.

"Situacija nikada nije bila gora. Imamo svakodnevni nekontrolirani priliv migranata i nekoliko hiljada ljudi na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima. Ponovo smo ostavljeni sami sebi u ovoj situaciji", kazao je Fazlić novinarima nakon sastanka posebne operativne grupe na kantonalnom nivou koja je uspostavljena zbog koordiniranja mjera potrebnih zbog suočavanja s migrantskom krizom.

Procjena je lokalnih vlasti kako samo u Unsko-sanskom kantonu sada boravi najmanje sedam hiljada ilegalnih migranata. Tek za polovinu od tog broja ima mjesta u ranije uspostavljenim prihvatnim centrima pa oko četiri hiljade migranata luta ulicama Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, spava po parkovima i u napuštenim objektima i bez ikakvih uvjeta za održavanje lične higijene.

Svi oni tamo čekaju priliku da pokušaju preći granicu s Hrvatskom, prenosi Hina.

Tako veliki broj ilegalnih migranata u malim gradskim sredinama Unsko-sanskog kantona sve je veći sigurnosni problem jer su učestali izgredi u kojima oni sudjeluju, a posebno su učestali međusobni obračuni i krađe.

Prepušteni sami sebi

Glasnogovornik kantonalne policije Ale Šiljdedić kazao je kako je između 80 i 90 posto policijskih intervencija sada uvjetovano ponašanjem migranata.

Gradonačelnik Bihaća kazao je kako su u Unsko-sanskom kantonu i dalje prepušteni sami sebi pa su stoga prisiljeni razmišljati i o "radikalnim mjerama".  

"Spremni smo na radikalne poteze. Migranti moraju biti izmješteni s gradskih ulica i apsolutno nas više ništa drugo ne zanima", kazao je Fazlić.

Pojasnio je kako će u ovom kantonu najvjerojatnije ponovo posegnuti za mjerama poput uspostave improviziranih kampova u koje će onda policija dovoditi migrante nakon što ih skloni s ulica.

Ranije je takav kamp postojao na lokalitetu Vučjak na obroncima Plješevice, no on je prošle godine rasformiran zbog nehumanih uvjeta koji su tamo vladali, a migranti su prebačeni u druge privremene, ali bolje opremljene smještajne centre, uglavnom u okolini Sarajeva.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1