fbpx

Malaprivredaabc

Epidemija virusa korona u Republici Srpskoj smanjila je privrednu aktivnost za 30 do 50 odsto. Mikro, mala i srednja preduzeća su na udaru krize, kao i radnici koji rade u njima.

Iako su privrednici imali pomoć države za mjesece kada su bili pod ključem, situacija nije ništa bolja ni sada, jer nameti su im isti, a promet znatno smanjen.

Jasminka Vujmilović koja je vlasnik krojačke radnje kaže da se uzda u dodatnu pomoć institucija, jer su obaveze prema državi neizdržive, s obzirom na slabu zaradu.

"Računi za vodu struju, fiskalna kasa, sve redovno stiže, čak i kad nismo radili, ali onaj dio što ide državi morao se platiti. A posla skoro da nema, nema matura, nema svečanosti i okupljanja, nema dijaspore" - kaže Jasminka Vujmilović.
Obućar Ratko Kos kaže da je posao opao za 50 odsto. A obaveze prema državi su ostale iste. Iako njihova obućarska radnja potroši manje struje nego jedno domaćinstvo, plaća tri puta skuplje, jer kako kaže, nadležni im nisu izašli u susret da smanje cijenu industrijske struje.

Da su građani sveli kupovinu samo na osnovne stvari i plaćanje režija pokazuje podatak da je dnevna potrošnja građana u junu ove godine bila manja za čak 4, 4 miliona građana. Građani kažu da bi u krizi trebalo malo više misliti na stanovništvo, i smanjiti barem komunalne račune.

Ekonomisti kažu je pad prihoda pokazao da građani nemaju novca, te da se mora naći rješenje da se premoste problemi s plaćanjem nameta, koji su i prije epidemije virusa Korona bili neizdrživi u odnosu na plate u Srpskoj, a kamoli sada.

"Mora se povesti računa o tim nametima, i na neki način ih smanjiti, da se ne bismo doveli u situaciju da građani i pivrednici prestanu da plaćaju."

Pavlović kaže da bi eventualno rješenje bilo u donacijama države prema javnim preduzećima, na način kako je to urađeno prema privrednim subjektima, te bi tako onda oni mogli da umanje račune građanima i najugroženijim privrednim subjektima.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6